Polska straciła status państwa wolnego od ptasiej grypy. Zaczynają się pierwsze restrykcje związane z eksportem drobiowego mięsa.
Minister rolnictwa wprowadził restrykcyjne przepisy dotyczące transportu, zachowania zasad higieny w gospodarstwach hodujących drób. Propagują je lekarze weterynarii. Pojawienie się wirusa ptasiej grypy w którejkolwiek fermie w powiecie kartuskim może mieć olbrzymie ekonomiczne skutki dla regionu.
Ptasia grypa w Świętokrzyskiem!
Podstawowy nakaz dotyczy izolowania drobiu, stosowania wzmożonych zachowań higienicznych, przestrzegania zapisów rozporządzenia z 20.12.2016.
Posiadacz drobiu zawiadamia organ Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:
- zwiększonej śmiertelności;
- znaczącego spadku pobierania paszy i wody;
- objawów nerwowych takich jak: drgawki, skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
- duszności;
- biegunki, sinicy i wybroczyn,
- nagłego spadku nieśności.