Spis treści
Kujawsko–Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje, że 12 listopada 2024 r., na podstawie badań laboratoryjnych przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym - Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach, potwierdzono wysoce zjadliwą grypę ptaków podtypu H5N1 w próbkach pobranych od gęsi gęgawy, której zwłoki znaleziono w Łącku w powiecie inowrocławskim.
Jest to pierwsze ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków u ptaków dzikich na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w 2024 roku.
- Przypominam o obowiązku przestrzegania przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków – uczula Wojciech Młynarek, Kujawsko-Pomorski Lekarz Weterynarii.
Do zadań hodowców należy
- utrzymywanie drobiu w izolacji od dzikich ptaków;
- zgłaszanie swoich hodowli do powiatowych lekarzy weterynarii (obowiązuje wszystkich posiadaczy drobiu i innych ptaków niezależnie od liczby posiadanych sztuk);
- przechowywanie paszy i ściółki w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem, gryzoniami i ich odchodami;
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami mycia rąk wodą z mydłem;
- stosowanie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób;
- powiadamianie organów Inspekcji Weterynaryjnej o wystąpieniu objawów chorobowych lub padnięć u drobiu i ptaków
Jakie są objawy ptasiej grypy?
- zwiększona śmiertelność
- znaczący spadek pobierania paszy i wody
- objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł
- niezborność ruchów
- duszności
- sinica
- wybroczyny
- biegunki
- nagły spadek nieśności
Informacja dla gospodarzy utrzymujących więcej niż 350 sztuk drobiu
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie uczula gospodarzy utrzymujących więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie na obowiązek posiadania i wdrożenia planu bioasekuracji uwzględniającego profil produkcji gospodarstwa oraz co najmniej:
- podziału gospodarstwa na strefy „czyste” i „brudne” dla osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu
- procedur wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli
- procedur czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu
- procedur zwalczania szkodników
- procedur rozdziału poszczególnych stad drobiu oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego
