Radziejów. Praktyka czyni mistrza

Jolanta Młodecka
Projekt "Od kielni do patelni” cieszy się wielkim zainteresowaniem młodzieży - na przykład dzień pieczonego ziemniaka...
Projekt "Od kielni do patelni” cieszy się wielkim zainteresowaniem młodzieży - na przykład dzień pieczonego ziemniaka...
W powiecie są dwa zespoły szkół zawodowych - w Radziejowie i Przemystce. Niegdyś podział między nimi był jasny: jedna kształciła mechaników, druga - rolników.

Przez pewien, na szczęście krótki czas, wydawało się, że szkoły zawodowe to już przeszłość. No bo który lokalny rynek pracy mógł przyjąć każdego roku ponad tysiąc absolwentów - na przykład z "Mechanika" - o specjalności ślusarz, tokarz, murarz, itp. fachowców? Takie szkoły były skazane na zagładę. Na szczęście przystosowały się do nowych warunków, proponując młodzieży szerszą i ciekawszą ofertę nauki zawodu, dostosowaną do aktualnych potrzeb rynku pracy.

Stąd w radziejowskim "Mechaniku" pojawiły się różne rodzaje szkół, takich jak: zawodowa, technikum i liceum - o różnej specjalności - od ślusarza i kucharza, mechanika, technika robót wykończeniowych, po technologa żywienia zbiorowego i absolwenta logistyki w klasie mundurowej.
Uczeń każdej, oprócz wiedzy czysto teoretycznej, musiał też zdobyć wiedzę praktyczną. Głównie w szkolnych warsztatach.

- W szkolnych warsztatach zajęcia ma ponad dwustu czterdziestu uczniów, uczących się w kilkunastu zawodowych specjalnościach - mówi kierownik Jolanta Szyper. - Staramy się unowocześniać naszą bazę, by młodzież mogła zdobywać doświadczenie na dobrym wyposażeniu i sprzęcie, tak jak na przykład w nowo otwartej pracowni spawalniczej. Dzięki temu nasi absolwenci zdobędą cenne i poszukiwane uprawnienia spawalnicze.

- W ubiegłym roku szkolnym zmieniliśmy strukturę finansowania naszych warsztatów - dodaje Dariusz Jałoszyński, wice-starosta radziejowski. - Z produkcyjno-szkoleniowej na szkoleniowo-laboratoryjną, co po prostu oznacza, że warsztaty nie muszą już zarabiać na siebie, tylko są utrzymywane z budżetu szkoły, czyli powiatu.

I chyba słusznie, bo ich zadaniem jest praktyczna nauka zawodu, a nie zarabianie za wszelką cenę. Tę zmianę wymusił oczywiście rynek, bo produkcja ze szkolnych warsztatów nie mogła wytrzymać konkurencji.

Oprócz czysto zawodowej działalności warsztatów podkreślenia warte są inicjatywy nauczycieli i młodzieży, takie jak choćby projekt "Od kielni do patelni". Niedawno odbyła się czwarta jego edycja - nazwana "Dzień pieczonego ziemniaka". Wcześniejsze, poświęcone m.in. obyczajom krajów śródziemnomorskich, czy tradycjom kuchni kujawskiej, cieszyły się dużym zainteresowaniem młodzieży. Wiele wysiłku w ich organizację włożyli opiekunowie, m.in. Jolanta Szyper, Aleksandra Walczak, Ewa Estkowska, wcześniej - Sławomira Jasińska, Anna Darowska, Ewa Pawlak i Iwona Matuszak, przy wsparciu Sylwestra Wojciechowskiego i Leszka Kalickiego.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3