Nazwa restauracji, Dymarka oznacza prymitywny piec hutniczy. To regionalizm podkarpacki. Dwuznacznych skojarzeń jednak nie brakowało, dlatego klienci zaczęli omijać Dymarkę szerokim łukiem.
- Restaurację „Dymarka” od 6 lat prowadzi tróje przyjaciół i wspólników: Anastazja, Waldek i Robert, ale historia tego lokalu sięga czasów PRL-u, kiedy to „Dymarka” była najlepszym lokalem w okolicy. Niestety, nowi właściciele przejęli restaurację i przylegający do niej hotel, w okresie, w którym jego reputacja została mocno nadszarpnięta, ponieważ przez pewien czas mieściła się tam agencja towarzyska. Dlatego nieliczni goście wciąż zastanawiają się nad pochodzeniem nazwy „Dymarka”. Choć znaczenie tego słowa jest zupełnie niewinne i związane z regionem - oznacza prymitywny piec hutniczy, wielu doszukuję się w nim ukrytego podtekstu - czytamy w zapowiedzi odcinka na player.pl
Właścicielom brakuje serca do prowadzenia restauracji. Jeden z właścicieli- Waldek- ma 16 lat doświadczenia w gastronomii. Magda Gessler uważa, że nie zdążył jednak w tym czasie wyrobić sobie smaku, gdyż toleruje zaledwie kilka prostych dań. Z tego powodu menu „Dymarki” jest bardzo przewidywalne – karkówka, placki ziemniaczane, barszcz, czy kurze żołądki ze szpinakiem.
Poznaj także szczegóły innej rewolucji z nowego sezonu Kuchennych rewolucji: Biała Karczma po "Kuchennych rewolucjach". "Ceny z kosmosu" [opinie, zdjęcia]
Restauracja Wypas wcześniej Dymarka po Kuchennych Rewolucjach [oponie, menu, zmiany Magdy Gessler]
[pisownia oryginalna]
- Hotel dogodnie położony, łatwy i bliski dojazd do Łańcuta. Duży parking, ładne, leśne otoczenie. Pokój i łazienka przestronne i czyste, choć znalazłoby się parę drobiazgów dla "złotej rączki" (obluzowana klamka, kratka wentylacyjna, etc.) Dobry stosunek jakości do ceny. Smaczne jedzenie i interesująca sala restauracyjna w stylu, hmm, "groch z kapustą", ale, ogólnie, nie bez wdzięku. Uprzejma obsługa - Tyberiusz
- Świetne miejsce na wypady po ziemi rzeszowskiej. Bardzo miła i pomocna obsługa. Dobre jedzenie. Blisko do autostrady, łatwy dojazd - Artur
- Restauracja po rewolucjach pani Magdy G. lecz nie wyciągnęli wniosków jedzenie średnie a personel średnio zorientowany - Arek
- Polecam Rumsztyk jagnięcy z grilla + grillowane warzywa. Nigdzie nie jadłam tak dobrego grillowanego bakłażana. Przyjemny klimat wnętrza restauracji - Ida
Odcinek bezpłatnie można zobaczyć na player.pl: tutaj
Reżyserka „Kuchennych rewolucji” o Magdzie Gessler: To zderzenie z wulkanem energetycznym
źródło: Agencja TVN/x-news
echodnia Policyjne testy - jak przebiegają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce