
Wskazówki - jak prawidłowo robić dżem?
Sposoby zapobiegania nieprawidłowościom podczas robienia dżemu:
4. Słoiki i wieczka muszą być czyste i wyparzone.
5. Słoiki, można umieścić po oczyszczeniu w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut.
6. Wieczka można umieścić we wrzącej wodzie.
Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

Wskazówki - jak prawidłowo robić dżem?
Sposoby zapobiegania nieprawidłowościom podczas robienia dżemu:
7. Przekładać gorące dżemy do wyparzonych, gorących słoików, a następnie zamykać je pokrywką lub wyjałowionym wiekiem.

Źródło: Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego, GIS