1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Lato to doskonały moment, by przygotować przetwory z...

Robisz dżemy? Być może też popełniasz ten niebezpieczny błąd

Lato to doskonały moment, by przygotować przetwory z sezonowych warzyw czy owoców. Dostępne są krajowe i latem najtańsze truskawki, maliny czy borówki. To świetny czas, aby zrobić z nich dżem, ale łatwo o błąd, który może sprawić, że nasz wysiłek pójdzie na marne, a zawartość słoika będzie nadawała się tylko do wyrzucenia.

Wskazówki dotyczące m.in. przygotowywania dżemów przygotował w poradniku Główny Inspektorat Sanitarny. Szczegóły w dalszej części ->>>


Źródło: Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego, GIS

2 z 8
Wiesz, że użycie bardzo małej ilości cukru do dżemu np. z...

Cukier to naturalny konserwant

Wiesz, że użycie bardzo małej ilości cukru do dżemu np. z truskawek, może skutkować tym, że w słoiku rozwinie się pleśń? Cukier, podobnie jak sól czy sok z cytryny, jest naturalnym konserwantem.

Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

3 z 8
Nieprawidłowości podczas przygotowywania dżemów...

Błędy podczas robienia dżemów

Nieprawidłowości podczas przygotowywania dżemów
1. Owady, ciała obce i środki chemiczne np. środki owadobójcze mogą znajdować się w owocach i na owocach.
2. Pleśnie mogą wzrastać na powierzchni dżemu, jeśli w trakcie jego przygotowania nie użyto odpowiedniej ilości cukru.
3. Opakowania brudne, uszkodzone, skorodowane, lub wykonane z materiałów niedopuszczonych do kontaktu z żywnością mogą być źródłem zanieczyszczeń środków spożywczych.

Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

4 z 8
Sposoby zapobiegania nieprawidłowościom podczas robienia...

Wskazówki - jak prawidłowo robić dżem?

Sposoby zapobiegania nieprawidłowościom podczas robienia dżemu:
1. Przebierać owoce i usuwać wszelkie ciała obce z ich powierzchni oraz odrzucać wszystkie owoce zapleśniałe.
2. Dodawać przynajmniej 6 kg cukru na każde 10 kg dżemu.
3. Do pakowania przetworów (marynaty, dżemy, konfitury itp.) stosować wieczka twist-off, które są fabrycznie nowe. Słoiki poddawać bieżącej kontroli w celu wyeliminowania uszkodzonych.

Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Zobacz również

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia