
Robisz dżemy? Być może też popełniasz ten niebezpieczny błąd
Lato to doskonały moment, by przygotować przetwory z sezonowych warzyw czy owoców. Dostępne są krajowe i latem najtańsze truskawki, maliny czy borówki. To świetny czas, aby zrobić z nich dżem, ale łatwo o błąd, który może sprawić, że nasz wysiłek pójdzie na marne, a zawartość słoika będzie nadawała się tylko do wyrzucenia.
Wskazówki dotyczące m.in. przygotowywania dżemów przygotował w poradniku Główny Inspektorat Sanitarny. Szczegóły w dalszej części ->>>
Źródło: Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego, GIS

Cukier to naturalny konserwant
Wiesz, że użycie bardzo małej ilości cukru do dżemu np. z truskawek, może skutkować tym, że w słoiku rozwinie się pleśń? Cukier, podobnie jak sól czy sok z cytryny, jest naturalnym konserwantem.
Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

Błędy podczas robienia dżemów
Nieprawidłowości podczas przygotowywania dżemów
1. Owady, ciała obce i środki chemiczne np. środki owadobójcze mogą znajdować się w owocach i na owocach.
2. Pleśnie mogą wzrastać na powierzchni dżemu, jeśli w trakcie jego przygotowania nie użyto odpowiedniej ilości cukru.
3. Opakowania brudne, uszkodzone, skorodowane, lub wykonane z materiałów niedopuszczonych do kontaktu z żywnością mogą być źródłem zanieczyszczeń środków spożywczych.
Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->

Wskazówki - jak prawidłowo robić dżem?
Sposoby zapobiegania nieprawidłowościom podczas robienia dżemu:
1. Przebierać owoce i usuwać wszelkie ciała obce z ich powierzchni oraz odrzucać wszystkie owoce zapleśniałe.
2. Dodawać przynajmniej 6 kg cukru na każde 10 kg dżemu.
3. Do pakowania przetworów (marynaty, dżemy, konfitury itp.) stosować wieczka twist-off, które są fabrycznie nowe. Słoiki poddawać bieżącej kontroli w celu wyeliminowania uszkodzonych.
Ciąg dalszy pod kolejną ilustracją --->