Lato to doskonały moment, by przygotować przetwory z sezonowych warzyw czy owoców. Dostępne są krajowe i latem najtańsze truskawki, maliny czy borówki. To świetny czas, aby zrobić z nich dżem, ale łatwo o błąd, który może sprawić, że nasz wysiłek pójdzie na marne, a zawartość słoika będzie nadawała się tylko do wyrzucenia. Wskazówki dotyczące m.in. przygotowywania dżemów przygotował w poradniku Główny Inspektorat Sanitarny. Szczegóły w dalszej części ->>>Źródło: Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego, GIS
Lato to doskonały moment, by przygotować przetwory z sezonowych warzyw czy owoców. Dostępne są krajowe i latem najtańsze truskawki, maliny, jeżyny czy borówki. To świetny czas, aby zrobić z nich dżem, ale łatwo o błąd, który może sprawić, że nasz wysiłek pójdzie na marne, a zawartość słoika będzie nadawała się tylko do wyrzucenia.
Konfitury wiśniowe, kompot z czereśni, mus truskawkowy i dżem z malin i jeżyn, czyli smaki polskiego lata zamknięte w słoiku. Zdarza się, że kiedy po nie sięgasz jesienią lub zimą, na wierzchu jest widoczna pleśń? Sięgamy po poradnik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w którym specjaliści wyjaśniają, dlaczego tak się dzieje.
Błędy z robieniu dżem - możesz się przed nimi ustrzec