
Coraz więcej osób uprawia warzywa, owoce i zioła w domu, na balkonie czy w ogródku. Okazuje się, że bardzo popularna metoda stosowana przez większość osób hodujących rośliny, zioła czy warzywa może sprawić, że wyhodowane jedzenie stanie się toksyczne! Sprawdź koniecznie, czy tak robisz >>>>>

Przeprowadzono badanie dotyczące bardzo popularnej praktyki, mającej na celu przyspieszenie kiełkowania roślin i ich aktywację. Metoda ta - zgodnie z badaniami - może zwiększać ryzyko wystąpienia Salmonelli.

Moczenie nasion, ziaren, kiełków czy orzechów w temperaturze pokojowej stwarza ryzyko wystąpienia Salmonelli na powierzchni. Food Safety News opublikowało raport na temat badania przeprowadzonego przez specjalistę ds. Bezpieczeństwa żywności z College of Agricultural Sciences w Oregon State University. - Jeśli moczenie odbywa się w temperaturze otoczenia, pojawia się poważny problem z bezpieczeństwem żywności - uważa autor badania.

Badanie wykazało, że istnieją rozwiązania, które pomogłyby zmniejszyć ryzyko rozwoju mikroorganizmów podczas "kiełkowania". Są to między innymi chłodzenie oraz stosowanie soli.