MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Robisz to z nasionami i ziarnami? Przez ten błąd rośliny w domu lub balkonie staną się toksyczne

Magdalena Walczak-Grudzka
Wideo
od 7 lat
Ten popularny błąd w ogrodnictwie domowym może sprawić, że wyhodowane warzywa, owoce czy zioła staną się toksyczne. Zobacz koniecznie, czy też stosujesz tę metodę i sprawdź, jak uniknąć niebezpieczeństwa.

Spis treści

Przez taki błąd rośliny w domu lub balkonie staną się toksyczne!

Coraz więcej osób uprawia warzywa, owoce i zioła w domu, na balkonie czy w ogródku. Okazuje się jednak, że bardzo popularna metoda stosowana przez większość osób hodujących rośliny, zioła czy warzywa może sprawić, że wyhodowane jedzenie stanie się toksyczne!

To Cię teraz może zainteresować

Przeprowadzono badania, które miały znaleźć sposób, by ograniczyć ryzyko wystąpienia Salmonelli po nocnym moczeniu ziaren, kiełków, orzechów, nasion i roślin strączkowych w celu ich szybszego wzrostu.

Moczenie nasion, ziaren, kiełków czy orzechów w wodzie o temperaturze pokojowej przed ich zasadzeniem to bardzo popularna metoda w ogrodnictwie. Powszechnie uważa się, że taki zabieg przynosi duże korzyści ogrodnikowi. Jednak w ten sposób można również stworzyć taki rodzaj wilgoci, która stanie się siedliskiem szkodliwych mikroorganizmów, powodując zanieczyszczenie wyhodowanych roślin, warzyw, owoców czy ziół.

Ten popularny błąd może sprawić, że wyhodowane warzywa i owoce staną się toksyczne

Tzw. mokry etap "kiełkowania", czyli nocne moczenie nasion i ziaren w wodzie przed zasadzeniem, może sprawić, że rośliny i plony staną się toksyczne! Jak uniknąć niebezpieczeństwa? Czytaj więcej w naszej galerii:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska