Spis treści
Przez taki błąd rośliny w domu lub balkonie staną się toksyczne!
Coraz więcej osób uprawia warzywa, owoce i zioła w domu, na balkonie czy w ogródku. Okazuje się jednak, że bardzo popularna metoda stosowana przez większość osób hodujących rośliny, zioła czy warzywa może sprawić, że wyhodowane jedzenie stanie się toksyczne!
To Cię teraz może zainteresować
- Te błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu. Oto porady Magdy Gessler
- Tych roślin nie sadź obok róż. Przez to róże nie kwitną i chorują. Tak je zniszczysz!
- Najlepsze produkty o niskim indeksie glikemicznym. One wspomagają odchudzanie
- Bataty - właściwości. To się dzieje z organizmem, gdy jesz słodkie ziemniaki
Przeprowadzono badania, które miały znaleźć sposób, by ograniczyć ryzyko wystąpienia Salmonelli po nocnym moczeniu ziaren, kiełków, orzechów, nasion i roślin strączkowych w celu ich szybszego wzrostu.
Moczenie nasion, ziaren, kiełków czy orzechów w wodzie o temperaturze pokojowej przed ich zasadzeniem to bardzo popularna metoda w ogrodnictwie. Powszechnie uważa się, że taki zabieg przynosi duże korzyści ogrodnikowi. Jednak w ten sposób można również stworzyć taki rodzaj wilgoci, która stanie się siedliskiem szkodliwych mikroorganizmów, powodując zanieczyszczenie wyhodowanych roślin, warzyw, owoców czy ziół.
Ten popularny błąd może sprawić, że wyhodowane warzywa i owoce staną się toksyczne
Tzw. mokry etap "kiełkowania", czyli nocne moczenie nasion i ziaren w wodzie przed zasadzeniem, może sprawić, że rośliny i plony staną się toksyczne! Jak uniknąć niebezpieczeństwa? Czytaj więcej w naszej galerii: