Rolnicy cieszą się, że targowiska działają, bo mogą swoje produkty sprzedawać bezpośrednio klientom, ci także doceniają zakupy prosto od rolnika. Dla producentów rolnych wiosenna przerwa w działaniu niektórych targowisk w regionie oznaczała straty. Aby jednak handel na straganach był bezpieczny w dobie koronawirusa, musimy przestrzegać pewnych zasad.
- Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością - stwierdza Łukasz Betański, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy. - Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone i lub place na wolnym powietrzu. Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki jak również stragany z produktami spożywczymi. W celu zapobiegania zagrożeniu, jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach handlu, rekomendujemy ich zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych.
Czy na targowisku trzeba nosić maseczki?
Wymagają tego zarządcy targowisk, coraz częściej pilnują sami klienci. Nakaz zasłaniania ust i nosa obowiązuje w miejscach użyteczności publicznej, jeśli nie jesteśmy w stanie zachować dystansu. Sprawdzamy, co na ten temat mówi Rządowe Centrum Bezpieczeństwa. Komunikat dotyczący konieczności zasłania ust i nosa: "Od 30 maja przestaje obowiązywać zasada limitu osób w branży handlowej i gastronomicznej. W sklepie, na targu i na poczcie nadal obowiązuje zasłanianie nosa i ust. W sklepie, dodatkowo wymagana jest dezynfekcja rąk lub noszenie rękawiczek".
Za brak maseczki w takim miejscu grozi nam mandat w wysokości nawet 500 złotych. Podczas konferencji prasowej 6 października 2020 Minister Zdrowia, Adam Niedzielski mówił: "Razem z komendantem głównym Jarosławem Szymczykiem z Komendy Głównej Policji rozmawialiśmy na temat egzekwowania obowiązku zasłaniania ust i nosa. Wprowadzamy politykę zero tolerancji dla osób nieprzestrzegających zasad bezpieczeństwa".
Z obowiązku zakrywania ust i nosa będą zwolnione osoby posiadające zaświadczenie lekarskie lub dokument potwierdzający niepełnosprawność. "Od soboty trzeba będzie się wylegitymować zaświadczeniem potwierdzającym takie dolegliwości bądź dysfunkcje. Będziemy bardzo rygorystycznie podchodzić – jako funkcjonariusze – do obowiązku zasłaniania ust i nosa" – zapewnił szef policji, gen. insp. Jarosław Szymczyk.
Obowiązek zasłaniania ust i nosa na wolnym powietrzu zostanie rozszerzony i będzie obowiązywał również w strefie żółtej, a nie jak do tej pory tylko w strefie czerwonej, informuje resort zdrowia.
Jak bezpiecznie robić zakupy w czasie pandemii COVID-19?
- Aktualna sytuacja powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności. W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych - tłumaczy rzecznik WSSE w Bydgoszczy.
6 zasad bezpiecznych zakupów w czasie pandemii COVID-19
Należy:
- Stosować właściwą higienę rąk.
- Stosować higienę kaszlu i oddychania.
- Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością.
- Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego.
- Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).
- W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych.
- Pamiętajmy, że osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie lub produkcji żywności! - przypomina Łukasz Betański. - Poza częstym myciem i dezynfekcją, w sklepach w miarę możliwości zaleca się wietrzenie pomieszczeń.
W przypadku gdy powyższe wymagania nie mogą być przestrzegane, zarządca targowiska powinien podjąć decyzję, w trosce o dobro i bezpieczeństwo konsumentów, o ograniczeniu działania części lub całości targowiska.
Warto wiedzieć. "Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 r. stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS-CoV-2. W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży, o czym mowa w powyższych zaleceniach", przytacza rzecznik kujawsko-pomorskiego sanepidu.
