Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozeta drożdżowa z jagodami - przepis pani Ewy

AGW
Ewa Szczepińska
Zastanawiacie się, co upichcić przy sobocie? Zachęcamy do wypróbowania przepisu naszej Czytelniczki z Salna. Pani Ewa dzieli się swoim sposobem na ciasto drożdżowe.

Rozeta drożdżowa z jagodami - składniki:

500 g mąki
2 jajka
2 żółtka
250 ml mleka
50 g drożdży
50 g masła
125 g cukru
cukier wanilinowy
jagody (inne owoce)
aromat pomarańczowy

Kruszonka
0,5 szkl mąki
1-4 szkl cukru pudru
2,5 dkg masła

cukier puder
kilka łyżek gorącej wody

Jak przygotować ciasto?

Mleko należy podgrzać, masło stopić. Drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Połowę cukru rozpuścić w mleku. Resztę cukru i cukier waniliowy i sól wsypać do żółtek i jajka, roztrzepać.

Dodać skórkę z pomarańczy i aromat, ubijać do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Urywać kawałki ciasta, Ulepić 9 kul, układać w tortownicy. Gdy ciasto podrośnie, posmarować jajkiem posypać kruszonką. Piec w 180 st. C 35-40 minut.

Podaj dalej swój przepis

Chcesz podzielić się swoim przepisem? Przyślij do nas ze zrobionym przez siebie zdjęciem, a my opublikujemy w weekendowym wydaniu naszego serwisu: [email protected]

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska