https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak rogale marcińskie upiekły uczennice Gastronomika w Grudziądzu. Zobaczcie najlepszy przepis

Daniel Dreyer
Rogale na Świętego Marcina upiekli uczniowie grudziądzkiego "Gastronomika". Zobaczcie ich przepis na kolejnych slajdach w galerii
Rogale na Świętego Marcina upiekli uczniowie grudziądzkiego "Gastronomika". Zobaczcie ich przepis na kolejnych slajdach w galerii Daniel Dreyer
Święto Niepodległości coraz bliżej i cukiernicy z grudziądzkiego "Gastronomika" uczyli się wypiekania rogali marcińskich. Wyszły im wspaniale! Jeśli chcecie spróbować swoich sił, skorzystajcie z ich przepisu na najlepsze rogale marcińskie w Grudziądzu.

Uczniowie "Gastronomika" w Grudziądzu upiekli rogale marcińskie

Rogale marcińskie szturmem wbijają się na nasze stoły w czasie obchodów Narodowego Święta Niepodległości. A skoro 11 listopada już za kilka dni, to za przygotowanie tych pysznych wypieków zabrały się uczennice grudziądzkiego "Gastronomika". Zobaczcie ich przepis i sposób na wykonanie najlepszych rogali marcińskich w Grudziądzu.

Zajęcia w klasie cukierników prowadziła Katarzyna Okleja, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.

Czysz nie wyglądają wspaniale? Takie rogale na Świętego Marcina upiekły uczniowie grudziądzkiego "Gastronomika"
Czysz nie wyglądają wspaniale? Takie rogale na Świętego Marcina upiekły uczniowie grudziądzkiego "Gastronomika"
Daniel Dreyer

Jaka jest tajemnica świetnych rogali marcińskich?

- Myślę, że jest nią smak nadzienia. To biały mak, który jest delikatniejszy od maku niebieskiego, są w nim migdały, orzechy, trochę skórki pomarańczowej, marcepan, odrobina śmietany i okruchy biszkoptowe - wylicza Katarzyna Okleja. I dodaje: - Takie nadzienie jest delikatne, dość pulchne i ma ten wyjątkowy, niepowtarzalny smak.

W pieczeniu rogali marcińskich najtrudniejsze jest przygotowanie maku, który trzeba dokładnie zmielić. Utrzeć trzeba także orzechy i migdały, które muszą być sparzone bez skórki, żeby nie były gorzkie i nadzienie pozostało słodkie.

Natomiast najbardziej pracochłonne jest wykonanie ciasta. To ciasto półfrancuskie drożdżowe. - Mamy tutaj wykonanie ciasta drożdżowego, przesmarowanie masłem, składanie, wałkowanie - to zajmuje najwięcej czasu - mówi Katarzyna Okleja.

Ile czasu potrzeba na wykonanie rogali marcińskich?

No, niestety, wszystko co najlepsze w kuchni wymaga czasu. A w tym przypadku:

  • Przygotowanie ciasta półfrancuskiego zajmie nam ok. dwóch godzin.

  • Przygotowanie nadzienia to ok. 45 minut.

  • Samo wykonanie rogalików to pół godziny.

A kiedy rogaliki włożymy do piekarnika, to najpierw na 15 minut w temperaturze 50 stopni C. Po tym jak wyrosną, temperaturę podnosimy do 200 stopni C i pieczemy je przez ok. 20-30 minut.

Złote rogaliki wyjmujemy z pieca, smarujemy lukrem i posypujemy orzechami. I gotowe.

Acha! Jest jeszcze jedna ważna rzecz!

- Wkładamy w pracę dużo serca, aby rogaliki dobrze wyszły i wszystkim smakowały. Na tym najbardziej nam zależy - mówiła nam Nikola Smolińska, jedna z uczennic pracujących przy marcińskich rogalikach.

Przepis na najlepsze rogale marcińskie w Grudziądzu

Nadzienie:

Składniki nadzienia rogali marcińskich. Wszystkie należy dokładnie zmielić
Składniki nadzienia rogali marcińskich. Wszystkie należy dokładnie zmielić
Daniel Dreyer
  • 300 g białego maku

  • 100 g masy marcepanowej

  • 100 g orzechów włoskich

  • 100 g blanszowanych migdałów

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 3 pokruszone biszkopty

Ciasto:

Przepis na rogale marcińskie
Przepis na rogale marcińskie
Daniel Dreyer
  • 3,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 225 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka suchych drożdży

  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • szczypta soli

Rogale przygotowane według naszego przepisu sprawdzą się także jako upominek
Rogale przygotowane według naszego przepisu sprawdzą się także jako upominek
Daniel Dreyer

Jak wykonać rogaliki marcińskie zobacz w naszej galerii

Dzieje się w Grudziądzu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska