Uczniowie "Gastronomika" w Grudziądzu upiekli rogale marcińskie
Rogale marcińskie szturmem wbijają się na nasze stoły w czasie obchodów Narodowego Święta Niepodległości. A skoro 11 listopada już za kilka dni, to za przygotowanie tych pysznych wypieków zabrały się uczennice grudziądzkiego "Gastronomika". Zobaczcie ich przepis i sposób na wykonanie najlepszych rogali marcińskich w Grudziądzu.
Zajęcia w klasie cukierników prowadziła Katarzyna Okleja, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.

Jaka jest tajemnica świetnych rogali marcińskich?
- Myślę, że jest nią smak nadzienia. To biały mak, który jest delikatniejszy od maku niebieskiego, są w nim migdały, orzechy, trochę skórki pomarańczowej, marcepan, odrobina śmietany i okruchy biszkoptowe - wylicza Katarzyna Okleja. I dodaje: - Takie nadzienie jest delikatne, dość pulchne i ma ten wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
W pieczeniu rogali marcińskich najtrudniejsze jest przygotowanie maku, który trzeba dokładnie zmielić. Utrzeć trzeba także orzechy i migdały, które muszą być sparzone bez skórki, żeby nie były gorzkie i nadzienie pozostało słodkie.
Natomiast najbardziej pracochłonne jest wykonanie ciasta. To ciasto półfrancuskie drożdżowe. - Mamy tutaj wykonanie ciasta drożdżowego, przesmarowanie masłem, składanie, wałkowanie - to zajmuje najwięcej czasu - mówi Katarzyna Okleja.
Ile czasu potrzeba na wykonanie rogali marcińskich?
No, niestety, wszystko co najlepsze w kuchni wymaga czasu. A w tym przypadku:
Przygotowanie ciasta półfrancuskiego zajmie nam ok. dwóch godzin.
Przygotowanie nadzienia to ok. 45 minut.
Samo wykonanie rogalików to pół godziny.
A kiedy rogaliki włożymy do piekarnika, to najpierw na 15 minut w temperaturze 50 stopni C. Po tym jak wyrosną, temperaturę podnosimy do 200 stopni C i pieczemy je przez ok. 20-30 minut.
Złote rogaliki wyjmujemy z pieca, smarujemy lukrem i posypujemy orzechami. I gotowe.
Acha! Jest jeszcze jedna ważna rzecz!
- Wkładamy w pracę dużo serca, aby rogaliki dobrze wyszły i wszystkim smakowały. Na tym najbardziej nam zależy - mówiła nam Nikola Smolińska, jedna z uczennic pracujących przy marcińskich rogalikach.
Przepis na najlepsze rogale marcińskie w Grudziądzu
Nadzienie:

300 g białego maku
100 g masy marcepanowej
100 g orzechów włoskich
100 g blanszowanych migdałów
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
2 łyżki gęstej śmietany
3 pokruszone biszkopty
Ciasto:

3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
225 g miękkiego masła
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka suchych drożdży
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Jak wykonać rogaliki marcińskie zobacz w naszej galerii
Dzieje się w Grudziądzu
