Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.
Znane przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".
Chcecie nasmażyć dobrych pączków? Możecie wykonać je według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich "Borowianki" z gminy Grudziądz. Oto on:
produkty:
pół kg. mąki
6 dkg drożdży
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
3 żółtka i 1 całe jajko
5 łyżek masła
2 łyżki oleju
1 łyżka spirytusu
marmolada/cukier puder
sposób przygotowania
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozrobić z masłem oraz trochę ciepłym mlekiem i łyżką cukru. W mące zrobić wgłębienie i wlać do niego rozrobione drożdże. Utrzeć żółtka i całe jajko z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie dodać masę jajeczna, spirytus, resztę mleka i bardzo dobrze wyrobić ciasto. Jeśli mąka jest bardzo sucha dodać trochę mleka, ponieważ ciasto powinno być bardzo rzadkie. Na koniec roztapiamy tłuszcz i olej. Odstawić do wyrośnięcia.
Polecamy
