https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek? Muszą być pączki! Oto przepis od KGW Borowianki z gminy Grudziądz

Aleksandra Pasis
Tłusty czwartek świętujemy w tym roku 27 lutego. Mamy przepis KGW Borowianki na pyszne, "babcine" pączki
Tłusty czwartek świętujemy w tym roku 27 lutego. Mamy przepis KGW Borowianki na pyszne, "babcine" pączki Małgorzata Jabłońska
Tłusty czwartek w tym roku przypada 27 lutego. Jest to ostatni czwartek wielkim postem (52 dni do Wielkanocy) w kalendarzu chrześcijańskim. W tym dniu objadanie jest dozwolone!

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.

Znane przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".

Chcecie nasmażyć dobrych pączków? Możecie wykonać je według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich "Borowianki" z gminy Grudziądz. Oto on:

produkty:

  • pół kg. mąki

  • 6 dkg drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 3 żółtka i 1 całe jajko

  • 5 łyżek masła

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka spirytusu

  • marmolada/cukier puder

sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozrobić z masłem oraz trochę ciepłym mlekiem i łyżką cukru. W mące zrobić wgłębienie i wlać do niego rozrobione drożdże. Utrzeć żółtka i całe jajko z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie dodać masę jajeczna, spirytus, resztę mleka i bardzo dobrze wyrobić ciasto. Jeśli mąka jest bardzo sucha dodać trochę mleka, ponieważ ciasto powinno być bardzo rzadkie. Na koniec roztapiamy tłuszcz i olej. Odstawić do wyrośnięcia.

Polecamy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska