Rozpoczyna się dziewiąta na świecie, a trzecia w Polsce edycja konkursu miksologicznego, World Class Competition. Tym razem najlepszych barmanów z 60 państw zawiedzie do jednego z najbardziej żywiołowych miast na świecie – Meksyku. Zanim to jednak nastąpi, kandydaci przejdą przez sito krajowych eliminacji, które właśnie ruszyły.
Nowa, polska edycja jest w jeszcze większym stopniu nastawiona na szkolenie szerokiego grona talentów barmańskich. W 8 miastach: Gdańsk, Kraków, Katowice, Łódź, Poznań, Szczecin, Warszawa i Wrocław, odbywa się cykl warsztatów. Szkolenia prowadzone są przez dwóch pierwszych Polaków w światowych finałach World Class, Pawła Rodaszyńskiego i Mateusza Szuchnika. Laureaci poprzednich edycji zdradzają, jak przygotować się do aplikacji, zdobyć wysokie noty w eliminacjach i wreszcie zawalczyć o światowe trofeum. Szkolenia zaplanowane są do końca listopada.
Na co przypada co czwarta złotówka wydana w małym sklepie? Na piwo
Rekrutacja barmanów odbywać się będzie od 9.11.2016 do 15.02.2017, a zadaniem kandydatów będzie stworzenie receptury koktajlu nawiązującego do jednego z pięciu trendów w światowej miksologii, opisanych w raporcie Diageo Reserve World Class pt. "Future of Cocktails: Emocje, Hi-tech, W nieznane, Ekorozwój, Wybór.
Informacje o World Class Poland, zgłoszenie na szkolenia oraz aplikacje do konkursu na: https://www.facebook.com/worldclasspoland
