MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ryba z Bałtyku - ta jest bardzo niebezpieczna, choć pyszna. Sprzedawca ci o tym nie powie

(wixad)
W Polsce problem dotyczy zwłaszcza dwóch gatunków - eskolara, kostropaka. Oba zawierają  woski, z którymi ludzki organizm nie potrafi sobie poradzić
W Polsce problem dotyczy zwłaszcza dwóch gatunków - eskolara, kostropaka. Oba zawierają woski, z którymi ludzki organizm nie potrafi sobie poradzić Wikipedia Executioner
Niebezpieczna ryba w menu? Znajdziecie je w wielu polskich restauracjach. Ale uwaga – w niektórych krajach już są zakazane.

Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia występują zwykle po 2–3 godzinach od spożycia. Ustępują dopiero po upływie doby.

Dlaczego tak dobra ryba jest tak tania

Artur z Grudziądza, choć jest już po pięćdziesiątce dopiero w tym roku po raz pierwszy próbował ryby maślanej: - Była wyśmienita. I do tego - w porównaniu do innych wędzonych ryb - dość tania. Nawet zdziwiłem, że ta ryba jest u nas tak mało popularna.

Rozwiązanie zagadki nadeszło niebawem. - Nie miałem specjalnych dolegliwości żołądkowych. W pewnym momencie poczułem jednak, że mam wilgotna bieliznę. Myślałem, że usiadłem na czymś mokrym, ale gdy wieczorem poszedłem pod prysznic, zobaczyłem na nogach tłustą substancję. Dopiero wówczas zrozumiałem o co chodzi z rybą maślaną. Po prostu jelita nie radzą sobie z substancją, którą zawiera ryba.

Ryba maślana - nie możemy jej strawić

Te substancje to niestrawialne przez ludzki organizm woski, które u większości konsumentów powodują niepożądane objawy, przede wszystkim oleiste biegunki o pomarańczowym lub żółtym kolorze. Niektórzy skarżę się na mdłości, a nawet wymioty. Często pojawiają się również wysypka, zaczerwienienie lub świąd.

Osoby wrażliwe na te związki lub po prostu posiadające delikatny układ trawienny po spożyciu "ryby maślanej" mogą nabawić się rozstroju żołądka lub nawet zatrucia pokarmowego.

To nie wszystko, według Morskiego Instytutu Rybackiego, ryby maślane mają największą zawartość rtęci.

Ryba maślana, a właściwie ryby

Ryba maślana to w rzeczywistości jedynie handlowa nazwa kilku różnych gatunków ryb, które w wielu krajach są wysoko cenione ze względu na smak, ale charakteryzują się dużą zawartością oleju.

W Polsce problem dotyczy zwłaszcza dwóch gatunków - eskolara, kostropaka. Oba zawierają woski, z którymi ludzki organizm nie potrafi sobie poradzić, więc wydala je w niezmienionej formie. Niestety, u niektórych towarzysza temu objawy typowego zatrucia pokarmowego. nawet zatrucia pokarmowe.

W sprawie ryby maślanej wypowiedział się m.in. gdański Sanepid: „Nie wykazano związku pomiędzy masą ciała, wiekiem, generalnym stanem zdrowia a rozwojem choroby. Ludzie z problemami jelit, złym wchłanianiem i kobiety w ciąży mogą znajdować się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia powyższych objawów”.

Maślaną sprzedadzą ci zamiast dorsza

Choć unijne przepisy nakazują w sprzedaży kostropaka i eskolara ostrzeganie konsumentów o ''ryzyku związanym z obecnością substancji wpływających szkodliwie na przewód pokarmowy'', unikanie tego jest nagminne.

Potwierdziły to badania przeprowadzone w USA. W ponad połowie kontrolowanych restauracji w roli „białego tuńczyka występował eskolar. Eskolar jest również sprzedawany jako dorsz atlantycki, wzdręga, tuńczyk i okoń morski.

Według gdańskiego Sanepidu również w Polsce konsumenci są nieświadomi tego, że jedzą inną rybę niż wskazuje na to etykieta oraz nie mają wiedzy o potencjalnych problemach związanych z konsumpcją ryby maślanej.

Posmakuj maślanej, ale ostrożnie

Czy zatem całkowicie unikać tej kłopotliwej ryby? Niekoniecznie. Według Sanepidu warto raczej zacząć od spożycia małej ilości ryby:

Spożycie ww. ryb w rozsądnych ilościach wydaje się być medycznie nieszkodliwe jednakże osoby, które po spożyciu tzw. ryby maślanej zaobserwowały u siebie wystąpienie opisanych objawów powinny zgłosić się do lekarza” - czytamy w informacji z Sanepidu.

Według ekspertów, od kłopotów uchroni nas ograniczenie porcji do 170 gram oraz spożywanie mięsa ulokowanego blisko ogona ryby, które zazwyczaj mają niższą zawartość estrów woskowych. Nie ma jednak jasnej odpowiedzi, rozwiązaniem jest głębokie skórowanie, zamrażanie albo grillowanie.

Sprzedaż ryby maślanej jest zakazana we Włoszech i w Japonii, w USA, handel nią jest obwarowany licznymi ograniczeniami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska