Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryby były gwiazdami konkursu kulinarnego w Grudziądzu [zdjęcia]

(DD)
Grudziądzki konkurs kulinarny 2017
Grudziądzki konkurs kulinarny 2017 Piotr Bilski
Szczupak w sosie na wiją oraz kotlety z ryb podbiły podniebienia jurorów. Dania te zwyciężyły we wczorajszym międzynarodowym konkursie kulinarnym w Grudziądzu.

- To będzie węgorz z kluskami w sosie śmietanowym - mówiła Teresa Wasielewicz, gospodyni z Krupocina, krojąc okazałą rybę. - Przygotowuję także sałatkę z ośmiu rodzajów ryb słodkowodnych z kaparami i pieczarkami. A do tego mam bułeczki domowej roboty.
Pani Teresa w konkursie brała udział już czwarty raz. W tym roku pomagał jej sąsiad Henryk Dojanowski z Branicy. Byli jedyną ekipą zgłoszoną w kategorii "koła gospodyń wiejskich".

Za to gotującej młodzieży nie brakowało. W szranki stanęło osiem drużyn ze szkół gastronomicznych z Grudziądza i Torunia oraz Francji i Rumunii. Goście zagraniczni przyjechali na zaproszenie UMK. Cztery drużyny miały skład międzynarodowy, utworzono je z kucharzy reprezentujących każdy z krajów.

- To nasz piąty konkurs, ale pierwszy raz ma on charakter międzynarodowy! - cieszył się dr hab. Jarosław Dumanowski z UMK, zajmujący się m.in. historią żywienia, jeden z jurorów.

Kapuśniak grudziądzanek nie miał sobie równych! [zdjęcia]

Gospodarzem konkursu był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu. Głównym organizatorem jednak Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły. Uczestnicy, jak co roku, zmierzyli się z przepisami pochodzącymi z wydanej w 1915 r. książki kucharskiej "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego". Dodatkowo sięgnięto po przepisy z jeszcze starszej, pochodzącej z 1866 r., niemieckiej publikacji: "Martha. Eine zuver-lässige Rathgeberin in der Kochkunst" (Martha. Godna zaufania doradczyni w sztuce kucharskiej).

Wśród ekip międzynarodowych pierwsze miejsce za szczupaka w sosie na wiją zdobyli: Szymon Dudek, Chitoi Stefan i Amaury Vahe.

A następne: 2. Damian Hirt, Alexandre Pion, Gabi Toth – Szczupak z sosem holenderskim, 3. Bastien Collas, Eloise Brauneac, Alexandra Hahza – kotlety z ryb, 4. Jakub Kuczkowski, Hihai Floroi, Nicolas Couty - ryba z sosem musztardowym, 5. Cipriana Dragan, Mera Monica, Laura Piouet – Okoń z jajami

Wśród ekip polskich zwyciężyła drużyna grudziądzkiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich: Agnieszka Jasek i Mateusz Jabłoński, którzy pod kierunkiem nauczycielki Wandy Kramarczyk przygotowali kotlety z ryb.

Następne miejsca zajęli: 2. Natalia Kowalska, Anna Kwiryng, Karaszewska Jolanta (nauczyciel) - żelatyna z ryb, 3. Teresa Wasielewicz – sałatka rybna, 4. Agnieszka Żyłowska, Patrycja Bieniek, Magdalena Łucka (nauczyciel) - lin z koperkiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska