
Wielkanocne dekoracje z rzeżuchy mają i tę zaletę, że są jadalne i bardzo zdrowe
Roślina pospolicie nazywana rzeżuchą to w rzeczywistości pieprzyca siewna (Lepidum sativum). Jest bogatym źródłem witamin (C i z grupy B) oraz mikro- i makroelementów. Dostarcza m.in. jodu, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i wapnia. Całe to bogactwo występuje szczególnie obficie w kiełkach, czyli naszej wielkanocnej dekoracji.

Rzeżucha ma charakterystyczny ostry smak – jest idealnym dodatkiem do jajek, serów, sałatek, mięs
Po Świętach, wielkanocna dekoracja z rzeżuchy może trafić na nasz stół już w innym charakterze. Tym bardziej, że doskonale wpływa na trawienie. Można też wysiać dodatkową porcję, przeznaczoną do jedzenia. Rzeżuchę warto uprawiać w domu przez całą wiosnę – jest niezwykle prostym sposobem na uzyskanie kiełków – zdrowego i smacznego dodatku do posiłków.

Kiełki rzeżuchy są smaczne, ale możemy ją uprawiać również na liście
Roślina jest jednoroczna, niezwykle łatwa w uprawie. Oczywiście możemy uzyskiwać z niej nie tylko kiełki, ale też jadalne liście. Ponieważ najsmaczniejsze są młode, warto wysiewać do gruntu niewielką ilość nasion, ale zabieg powtarzać co około dwa tygodnie. Możemy to robić od marca/kwietnia do września. Liście będą "gotowe" do jedzenia po ok. 14 dniach, najsmaczniejsze są takie, które mają mniej niż miesiąc.

Rzeżuchę warto wysiewać regularnie przez cały rok
Pieprzyca siewna nie ma dużych wymagań - potrzebuje lekko zacienionego miejsca i wilgotnej ziemi, trzeba ją więc regularnie podlewać. W ogrodzie pamiętajmy, żeby jej nie wysiewać na grządce, na której w poprzednim roku rosły inne kapustowate.