
SZPARAGI MOGĄ POWODOWAĆ WZDĘCIA I NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ
Szparagi są pełne różnych rodzajów składników odżywczych, w tym błonnika. Pół szklanki ugotowanych szparagów dostarcza około 1,8-2 gramy błonnika, co jest świetne dla zdrowego przewodu pokarmowego. Szparagi zawierają nawet unikalny błonnik zwany "inuliną", który znajduje się w takich produktach jak czosnek, karczochy, banany i korzeń cykorii. Ten rodzaj błonnika, jeśli jest przyjmowany ostrożnie, może w niewiarygodny sposób pomóc zdrowiu jelit. Niestety u niektórych osób większe ilości błonnika mogą powodować pewien dyskomfort, taki jak wzdęcia, skurcze i gazy.
Zespół jelita drażliwego jest powszechnym zjawiskiem, którego jednym z objawów jest nietolerancja fruktanów - występuje ona u około 24 proc. pacjentów. Fruktany to rodzaj węglowodanów występujących w życie, jęczmieniu, cebuli, brukselce i szparagach. Według badań, osoby, które nie tolerują fruktanów, mogą doświadczać takich rzeczy jak wzdęcia, gazy i skurcze.

SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM WITAMINY K - MAJĄ WPŁYW NA GĘSTOŚĆ KRWI
Szparagi są fenomenalnym źródłem witaminy K - zaledwie pół szklanki szparagów zawiera 45,5 mikrogramów, czyli aż 57 proc. dziennego zapotrzebowania. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina K odgrywa również istotną rolę dla utrzymania zdrowych kości.

SZPARAGI POMAGAJĄ REGULOWAĆ WYPRÓŻNIENIA
Jedna porcja szparagów zawiera 3,6 grama błonnika, czyli 14 proc. dziennego zapotrzebowania. Szparagi są szczególnie bogate w nierozpuszczalny błonnik, który pomaga zapewnić regularne wypróżnienia. Ale zawiera również błonnik rozpuszczalny, który wspiera przyjazne bakterie w jelitach.
Błonnik pomaga regulować wypróżnienia, a także działa jako prebiotyk. Prebiotyki pomagają karmić zdrowe bakterie w układzie pokarmowym, co ma znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia. Utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach prowadzi do zdrowego układu odpornościowego.

SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM KWASU FOLIOWEGO
Szparagi dostarczają kwas foliowy, który jest składnikiem odżywczym ważnym w zapobieganiu wad u niemowląt. Kobiety w ciąży i te, które planują zajść w ciążę, powinny upewnić się, że otrzymują co najmniej 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie, aby zapobiec wadom, które zwykle występują w pierwszym trymestrze ciąży.