9 z 13
SZPARAGI MOGĄ POWODOWAĆ WZDĘCIA I NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ...
fot. unsplash.com

SZPARAGI MOGĄ POWODOWAĆ WZDĘCIA I NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ
Szparagi są pełne różnych rodzajów składników odżywczych, w tym błonnika. Pół szklanki ugotowanych szparagów dostarcza około 1,8-2 gramy błonnika, co jest świetne dla zdrowego przewodu pokarmowego. Szparagi zawierają nawet unikalny błonnik zwany "inuliną", który znajduje się w takich produktach jak czosnek, karczochy, banany i korzeń cykorii. Ten rodzaj błonnika, jeśli jest przyjmowany ostrożnie, może w niewiarygodny sposób pomóc zdrowiu jelit. Niestety u niektórych osób większe ilości błonnika mogą powodować pewien dyskomfort, taki jak wzdęcia, skurcze i gazy.

Zespół jelita drażliwego jest powszechnym zjawiskiem, którego jednym z objawów jest nietolerancja fruktanów - występuje ona u około 24 proc. pacjentów. Fruktany to rodzaj węglowodanów występujących w życie, jęczmieniu, cebuli, brukselce i szparagach. Według badań, osoby, które nie tolerują fruktanów, mogą doświadczać takich rzeczy jak wzdęcia, gazy i skurcze.

10 z 13
SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM WITAMINY K - MAJĄ WPŁYW NA GĘSTOŚĆ KRWI...
fot. unsplash.com

SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM WITAMINY K - MAJĄ WPŁYW NA GĘSTOŚĆ KRWI
Szparagi są fenomenalnym źródłem witaminy K - zaledwie pół szklanki szparagów zawiera 45,5 mikrogramów, czyli aż 57 proc. dziennego zapotrzebowania. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina K odgrywa również istotną rolę dla utrzymania zdrowych kości.

11 z 13
SZPARAGI POMAGAJĄ REGULOWAĆ WYPRÓŻNIENIA...
fot. Łukasz Gdak

SZPARAGI POMAGAJĄ REGULOWAĆ WYPRÓŻNIENIA
Jedna porcja szparagów zawiera 3,6 grama błonnika, czyli 14 proc. dziennego zapotrzebowania. Szparagi są szczególnie bogate w nierozpuszczalny błonnik, który pomaga zapewnić regularne wypróżnienia. Ale zawiera również błonnik rozpuszczalny, który wspiera przyjazne bakterie w jelitach.

Błonnik pomaga regulować wypróżnienia, a także działa jako prebiotyk. Prebiotyki pomagają karmić zdrowe bakterie w układzie pokarmowym, co ma znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia. Utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach prowadzi do zdrowego układu odpornościowego.

12 z 13
SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM KWASU FOLIOWEGO...
fot. unsplash.com

SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM KWASU FOLIOWEGO
Szparagi dostarczają kwas foliowy, który jest składnikiem odżywczym ważnym w zapobieganiu wad u niemowląt. Kobiety w ciąży i te, które planują zajść w ciążę, powinny upewnić się, że otrzymują co najmniej 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie, aby zapobiec wadom, które zwykle występują w pierwszym trymestrze ciąży.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie

Zobacz również

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Tak wyglądał wiosenny piknik "Ekodzień z pomysłem"  przy Galerii Grudziądzkiej

Tak wyglądał wiosenny piknik "Ekodzień z pomysłem" przy Galerii Grudziądzkiej