
SZPARAGI PRZY CUKRZYCY
SZPARAGI NA CUKRZYCĘ
Ponieważ szparagi są warzywami nieskrobiowymi, nie podnoszą również znacząco poziomu cukru we krwi, co czyni je doskonałym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.

SZPARAGI OBNIŻAJĄ CIŚNIENIE KRWI
Badania pokazują, że zwiększenie spożycia potasu (przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia sodu) jest skuteczną strategią obniżania ciśnienia krwi. Szparagi są pełne tego niezbędnego minerału, który może pomóc organizmowi wypłukać nadmiar soli z moczem. Potas pomaga rozszerzać (rozluźniać) naczynia krwionośne, co z kolei pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy odkryli nawet, że szparagi są naturalnym inhibitorem ACE, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez zatrzymanie enzymu powodującego zwężenie naczyń krwionośnych.

SZPARAGI MOGĄ MIEĆ WPLYW NA NIEKTÓRE LEKI
Jedząc regularnie szparagi, można narazić się na ingerencję w określone leki rozrzedzające krew. Według badań, szparagi są bogate w witaminę K, która jest niezbędna do utrzymania siły kości i zdrowej krzepliwości krwi. Ponieważ witamina K jest bogata w białka powodujące krzepnięcie krwi, witamina ta może czasami wpływać na niektóre leki rozrzedzające krew. Osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew lub antykoagulanty, powinny skonsultować spożywanie szparagów z lekarzem.

SZPARAGI WSPIERAJĄ WALKĘ Z NOWOTWORAMI
Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów szparagi pomagają zmniejszać stres oksydacyjny i neutralizują wolne rodniki. W szparagach znajdziemy m.in. witaminę E, witaminę C i glutation, a także różne flawonoidy i polifenole. Badania wykazały m.in., że związki zawarte szparagach, zwane saponinami, wykazują działanie przeciwnowotworowe w obecności komórek raka okrężnicy.