
Mandarynka nie tylko ze względu na swoje walory smakowe jest tak popularna. Okazuje się, że skórka tego owocu ma wiele zastosowań i nie warto jej wyrzucać.
Sprawdź, do czego możesz wykorzystać skórkę mandarynki! Czytaj szczegóły na kolejnych slajdach >>>

Mandarynki to owoce podobne do pomarańczy, jednak są od nich o wiele mniejsze, słodsze i łatwiejsze w obieraniu ze skórki. Dzięki dużej zawartości witamin A i C mandarynki wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu.

Skórki po mandarynkach warto zachować i przygotować z nich coś w kuchni, ponieważ jest ona bogata w nobiletynę, czyli składnik (flawonoid) stymulujący spalanie tłuszczów. W samych mandarynkach jest jej niewiele, jednak w skórce znajdują się jej duże ilości. Uważa się, że substancja ta pomaga zapobiegać chorobom serca i pozytywnie przyczynia się do zwalczania otyłości.

Ze skórki mandarynki można przygotować pyszny syrop, idealny do herbaty, deserów lub podawany leczniczo - na złagodzenie kaszlu. W tym celu należy zetrzeć skórki na tarce i zasypać dużą ilością cukru.
Można do nich dodać plasterki imbiru, goździki i cynamon, aby całość miała pyszny jesienno-zimowy aromat! Mikstura powinna stać około tygodnia, codziennie trzeba ją wstrząsnąć, aż cukier się rozpuści i skórki puszczą sok.