Mandarynki to owoce podobne do pomarańczy, jednak są od nich o wiele mniejsze, słodsze i łatwiejsze w obieraniu ze skórki. Dzięki dużej zawartości witamin A i C mandarynki wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu.
Tak można wykorzystać skórkę od mandarynki. Zobacz kilka sposobów
Skórki po mandarynkach warto zachować i przygotować z nich coś w kuchni, ponieważ jest ona bogata w nobiletynę, czyli składnik (flawonoid) stymulujący spalanie tłuszczów. W samych mandarynkach jest jej niewiele, jednak w skórce znajdują się jej duże ilości. Uważa się, że substancja ta pomaga zapobiegać chorobom serca i pozytywnie przyczynia się do zwalczania otyłości.
Skórkę z mandarynek można jeść i przetwarzać ją na wiele różnych sposobów – przyda się do aromatyzowania grzanego wina, kompotów, marynaty do mięs, sosów, ciast i deserów w postaci kandyzowanej. Szczegóły poznasz w poniższej galerii.
