
Drugim sposobem na wykorzystanie skórki z mandarynek na ususzenie ich. Można je pokroić na drobne kawałki lub porwać i zostawić większe części.
Drobniejsze idealnie nadają się do ciast i deserów, można je również przygotować jak skórki pomarańczowe.

Suszone większe kawałki można przeznaczyć na napar, który ma właściwości usypiające i pomaga w walce z zaburzeniami snu.

Skórki mandarynek mają też silnie antybakteryjne właściwości.
To połączenie sprawia, że kiedy dodamy je do octu, uzyskamy naturalny i bardzo skuteczny środek do czyszczenia. Sprawdzi się zwłaszcza w kuchni na trudne do usunięcia zacieki z tłuszczu oraz osad po kawie i herbacie.

Niektórzy wykorzystują też skórki od mandarynek do przeganiania chociażby mrówek i moli.
Wystarczy rozłożyć skórki w miejscach, w których mrówki dostają się do waszej kuchni. Skórka musi być jednak świeża, bo jej zapach jest wtedy najbardziej intensywny.