![Drugim sposobem na wykorzystanie skórki z mandarynek na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/29/09/63618f75f201e_o_large.jpg)
Drugim sposobem na wykorzystanie skórki z mandarynek na ususzenie ich. Można je pokroić na drobne kawałki lub porwać i zostawić większe części.
Drobniejsze idealnie nadają się do ciast i deserów, można je również przygotować jak skórki pomarańczowe.
![Suszone większe kawałki można przeznaczyć na napar, który ma...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2c/8f/63618f5ad558d_o_large.jpg)
Suszone większe kawałki można przeznaczyć na napar, który ma właściwości usypiające i pomaga w walce z zaburzeniami snu.
![Skórki mandarynek mają też silnie antybakteryjne...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d8/ce/63618f601fec4_o_large.jpg)
Skórki mandarynek mają też silnie antybakteryjne właściwości.
To połączenie sprawia, że kiedy dodamy je do octu, uzyskamy naturalny i bardzo skuteczny środek do czyszczenia. Sprawdzi się zwłaszcza w kuchni na trudne do usunięcia zacieki z tłuszczu oraz osad po kawie i herbacie.
![Niektórzy wykorzystują też skórki od mandarynek do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/32/96/63618f6377cfc_o_large.jpg)
Niektórzy wykorzystują też skórki od mandarynek do przeganiania chociażby mrówek i moli.
Wystarczy rozłożyć skórki w miejscach, w których mrówki dostają się do waszej kuchni. Skórka musi być jednak świeża, bo jej zapach jest wtedy najbardziej intensywny.