5 z 13
Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli...
fot. Getty Images

Jeszcze więcej cytryn

Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli włoski likier. Skórkę z 5 cytryn zanurz w 500 ml alkoholu i odstaw na tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku. Wszystko przefiltruj przez gazę i wymieszaj z syropem (500 ml wody i 300 g cukru podgrzewane na małym ogniu, mieszane drewnianą łyżką). Przelej limoncello do szklanych butelek i przechowuj w piwnicy lub lodówce.

Cytrynową oliwę również przygotujesz samodzielnie. Wystarczy 500 ml oliwy z oliwek oraz 4 łyżki posiekanej skórki cytryny. Zamknij w szczelnym słoiku i odstaw na 15 dni w suchym i ciemnym miejscu. Codziennie potrząsaj słoikiem. Po 15 dniach przefiltruj oliwę za pomocą sitka (nie potrzebujemy już skórek) i przelej do butelki z ciemnego szkła. Cytrynowa oliwa gotowa. To samo można zrobić ze skórkami pomarańczy.

6 z 13
Wystarczy zebrać umyte obierki warzywne, korzenie, łodygi,...
fot. pixabay.com

Wywar warzywny

Wystarczy zebrać umyte obierki warzywne, korzenie, łodygi, końcówki i liście. Pokroić je na kawałki podobnego rozmiaru, przechowywać w zamrażarce, aż uda się uzbierać około 2 pełnych szklanek. Upewnij się aby były tam obierki cebuli, marchewki i selera, które nadadzą wywarowi doskonałego smaku. Zebrane skórki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj co najmniej przez godzinę. Następnie możesz wywar przelać do opakowania na kostki do lodu i używać wedle potrzeby.

7 z 13
Skórki granatu będą idealne do farbowania tkanin na odcienie...
fot. unsplash.com

Granat

Skórki granatu będą idealne do farbowania tkanin na odcienie żółci i pomarańczy. Kilka skórek owocu przełóż do garnka ze stali nierdzewnej, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc. Następnie ponownie zagotuj i usuń skórki. Teraz zanurz w wodzie tkaninę, którą chcesz zafarbować i odstaw co najmniej na 1 dzień.

8 z 13
Suszone i posiekane skórki pomarańczy można wykorzystać jako...
fot. Getty Images

Pomarańcze

Suszone i posiekane skórki pomarańczy można wykorzystać jako składnik pachnącego i ładnie wyglądającego potpourri. Wymieszaj je z płatkami kwiatów (wysuszonymi), cynamonem i goździkami, przesyp do ładnej miseczki i pachnąca ozdoba gotowa.

Z wysuszonych skórek pomarańczy można też zrobić kolczyki lub zimową herbatę. Wysuszone skórki pomarańczy zalej gorącą wodą i pozostaw na ok. godzinę. Podawaj w temperaturze pokojowej lub ciepłej. Możesz udoskonalić napój ulubionymi dodatkami, np. miodem czy kawałkami jabłka.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

NOWE
"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia

Zobacz również

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria