https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Skutki jedzenia lubczyku. To się dzieje z organizmem, gdy jesz lubczyk. I nie tylko o kuchnię i maggi tu chodzi!

(iwo)
Opracowanie:
Lubczyk jest uwielbiany i wielce doceniany nie tylko jako przyprawa kuchenna. Któż z nas nie zna cudownego zapachu rosołu właśnie z dodatkiem lubczyku! Jednak pamiętajmy, że ma on o wiele więcej zastosowań dla zdrowia i w pielęgnacji kosmetycznej. Zobacz na kolejnych slajdach >>>
Lubczyk jest uwielbiany i wielce doceniany nie tylko jako przyprawa kuchenna. Któż z nas nie zna cudownego zapachu rosołu właśnie z dodatkiem lubczyku! Jednak pamiętajmy, że ma on o wiele więcej zastosowań dla zdrowia i w pielęgnacji kosmetycznej. Zobacz na kolejnych slajdach >>> pixabay
Lubczyk od wieków cieszy się popularnością ze względu na swoje unikalne właściwości smakowe i lecznicze. Jest uprawiany dla liści i korzeni, które mają charakterystyczny, silny zapach. Jakie jest zastosowanie lubczyku oraz jakie korzyści może przynieść lubczyk dla organizmu człowieka? O tym piszemy niżej.

Lubczyk jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze, w tym witaminy (A, C, K), minerały (wapń, żelazo, magnez, potas) oraz związki fitochemiczne, takie jak flawonoidy i olejki eteryczne. Te substancje przyczyniają się do jego korzystnego wpływu na organizm człowieka.

Lubczyk od dawna jest stosowany jako środek łagodzący dolegliwości trawienne, głównie wzdęcia, niestrawność, bóle brzucha i zaparcia. Ta roślina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, co może pomóc w uspokojeniu jelit i poprawieniu trawienia.

Zobacz: Takie są sposoby wykorzystania mniszka lekarskiego. Warto włączyć go do swojej diety. Szczegóły TUTAJ.

Ponadto, co równie ważne, związki zawarte w lubczyku mają działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne, dlatego może być stosowany jako naturalny środek na kaszel, przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych.

Warto wiedzieć, że właśnie napary z liści lubczyku mogą pomóc w oczyszczeniu dróg oddechowych i złagodzeniu objawów chorób układu oddechowego.

To się dzieje z organizmem, gdy jemy lubczyk - zobacz listę

Lubczyk posiada też właściwości przeciwbólowe, które mogą przynieść ulgę w przypadku bólu mięśni, reumatyzmu, migreny i bólów głowy. Związki zawarte w tej roślinie mają również działanie przeciwzapalne.

Dzięki obecności witaminy C, związków antyoksydacyjnych i przeciwbakteryjnych, lubczyk może wspomagać układ odpornościowy organizmu. Regularne spożywanie lubczyku lub stosowanie go w postaci naparów może pomóc w zapobieganiu infekcjom i wzmocnieniu naturalnej obrony organizmu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Agnieszka
Lubczyk to ja dodaje jedynie do rosołu i dopiero terez dowiedziałam się że ma takie właściwości. a jak zaparcia mam to z deski myjącej uspa korzystam no i jem suszone śliwki bo to podobno dobrze działa
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska