
Makaron to pomysł na łatwy i szybki obiad. Makaron jest umiarkowanie kaloryczny i zawiera cenne witaminy i minerały. To jedno z głównych źródeł węglowodanów w diecie człowieka.
Makaron można przyrządzać na wiele sposobów: na słodko i na słono, podawać z sosami, z mięsem, z warzywami. To także świetny składnik sałatek i dodatek do zup.
Takie są skutki jedzenia makaronu - zobacz>>

Makaron z semoliny
Makaron wytwarzany jest wody i mąki. Najlepiej, gdy jest to semolina - mąka pozyskiwana z pszenicy durum, która charakteryzuje się wysoką zawartością glutenu. Dzięki temu makaron jest elastyczny, sprężysty i ma lepszą konsystencję.
Makaron z takiej mąki ma też nieco ciemniejszy odcień, niż makaron produkowany z mąki ze zwykłej pszenicy.

Makaron to źródło witamin i minerałów
Makaron to źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu; zawiera m.in.:
- witaminę A,
- witaminę K,
- witaminy z grupy B (śladowe ilości),
- sód,
- żelazo,
- fosfor,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- selen,
- mangan.

Witaminy z grupy B
Makarony pełnoziarniste i gryczane zawierają więcej składników odżywczych, także witamin z grupy B. Witaminy te są niezbędne do wykorzystania energii z pożywienia, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych.