
Makaron to źródło magnezu
Magnez zawarty w makaronie chroni przed niekorzystnymi skutkami stresu, zmniejsza zmęczenie i skurcze mięśni.

Makaron jest umiarkowanie kaloryczny
Makaron jest umiarkowanie kaloryczny: 100 g ugotowanego makaronu to jedynie 149 kcal. Makaron to głównie źródło węglowodanów, ale dzięki temu, że na relatywnie dużą objętość ma niewiele kalorii, jest dobrym składnikiem diety również przy odchudzaniu. Eksperci żywieniowi polecają makaron także dla osób uprawiających intensywny sport lub wykonujących ciężkie prace fizyczne.

Makaron to źródło błonnika
Zawarty w makaronie błonnik pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii, przeciwdziała zaparciom, wspomaga odchudzanie.

Makaron pełnoziarnisty
Najwięcej właściwości zdrowotnych ma makaron pełnoziarnisty, wytwarzany z mąki z pełnego przemiału. Taki makaron ma też więcej błonnika, daje uczucie sytości na wiele godzin.