Makaron to produkt żywnościowy wytwarzany z mąki, wody i czasami również jaj (mówimy wówczas o makaronie jajecznym). Makaron ma przeróżne kształty, od rurek - małych i dużych, przez świderki, kokardki, nitki, muszelki, aż po wymyślne i zabawne kształty, na przykład literki, cyferki, a nawet postacie z bajek dla dzieci.
Makaron może być podstawą dania, może być dodatkiem do zup i sałatek. Makaron można podawać na słodko (np. z truskawkami, śliwkami), na słono (np. z sosem pomidorowym, z mięsem mielonym, z mięsem z kurczaka, z różnymi warzywami). Idealnym dodatkiem do makaronu jest ser, w Ameryce mac&cheese (in. macaroni and cheese) to jedno z bardziej popularnych dań.
Do wyrobu makaronu wykorzystuje się różne rodzaje mąk:
- pszenną,
- kukurydzianą (powstaje makaron bezglutenowy),
- orkiszową,
- gryczaną,
- ryżową,
- sojową.
Kolorowy makaron - jak się go robi?
Makaron można łatwo barwić poprzez dodanie odpowiednich składników, na przykład zielony makaron uzyskuje się poprzez dodanie do ciasta szpinaku, pietruszki lub bazylii. Natomiast czerwony makaron uzyskamy, dodając do ciasta czerwoną paprykę lub pomidory.
Przykładowe rodzaje makaronu:
- lasagne (płaty),
- penne (rurki),
- spaghetti (długie nitki),
- tagliatelle (wstążki),
- pappardelle (wstążki),
- farfalle (kokardki),
- fusilli (świderki),
- cannelloni (średnie rurki).
Makaron ma długą historię. Legendy głoszą, że potrawę tę sprowadził do Europy wenecki podróżnik, Marco Polo, jednak nie znajduje to potwierdzenia w badaniach archeologicznych i innych. Najstarszy makaron znaleziono w Chinach - miał cztery tysiące lat. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie.
Makaron w diecie człowieka
Makaron jest półproduktem, oznacza to, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Uważa się, że najlepiej ugotowany makaron to taki al dente czyli lekko twardy. Zwykle makaron gotuje się od kilku do kilkunastu minut, w osolonej wodzie, wrzucając go na wrzątek.
Takie są skutki jedzenia makaronu. To się dzieje z organizmem, gdy jesz makaron
Makaron jest nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu, ale też zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. To jedno z głównych źródeł węglowodanów w diecie człowieka. Sprawdź, jak działa na organizm spożywanie makaronu.
ZOBACZ TEŻ:
- Takie są skutki jedzenia chleba. To się dzieje z organizmem, gdy jesz pieczywo
- Oto skutki jedzenia papryki. To się dzieje z organizmem, gdy jesz paprykę
- Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób
- Takie imiona noszą najgorsze synowe. Te kobiety są złośliwe i nie szanują teściowej!
