Dobrana para: śledź i polędwiczka
Czy wiecie, że dawniej w Polsce symbolem Wielkiego Postu był śledź? W czasie postu nie można jeść mięsa, dlatego gdy post się kończył z nieukrywaną radością śledzia „wieszano”. Najczęściej przybijano go do drzewa. W ten sposób karano rybę za to, że przez sześć niedzieli wyganiała mięso z naszego codziennego menu.
Co ciekawe, bardzo podobny zwyczaj istniał też w Irlandii. Tam w Wielką Sobotę organizowano tłumny pochód, na czele którego stawał miejscowy rzeźnik. Dzierżył on w dłoni kij z zawieszonym śledziem, symbolizującym post. Zmęczeni 40-dniowym postem Irlandczycy mieli okazję „wyżyć się” na rybie okładając ją pałkami. Później zmaltretowanego śledzia wrzucano do rzeki. Jego miejsce na kiju zajmował barani udziec ozdobiony kwiatami – zwiastun ucztowania.
A żeby zacząć ucztować, najpierw trzeba przystąpić do gotowania. W tym odcinku nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy przygotuje polędwiczkę owijaną kapustą w sosie pomidorowym.
PRZEPIS:
Sos
- Olej do smażenia
- Masło z Warlubia JAGR do smażenia
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Oregano CYKORIA
- Pieprz ziołowy CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Pół litra soku pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
Polędwiczki
- Ok. 15 centymetrowy kawałek polędwiczki wieprzowej PROSIACZEK
- Pieprz czarny CYKORIA
- Pieprz ziołowy CYKORIA
- Czosnek granulowany CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Oliwa z oliwek
- Sparzone 4 liście kapusty
- 4 plasterki szynki westwalskiej PROSIACZEK
- Masło z Warlubia JAGR do smażenia
- Papryka wędzona CYKORIA
- Nasiona Kolendy mielone CYKORIA
- Ząbek czosnku
- Świeży tymianek
- Odrobina żółtego sera
- Kujawskie przywołówki
Prawie każdy region Polski ma swoje własne, unikatowe wielkanocne tradycje. Oczywiście oprócz jedzenia pysznych potraw.
- Jak wyglądała dawna Wielkanoc na Kujawach? Sposoby świętowania nie różniły się specjalnie od tych znanych w innych regionach Polski, z małymi wyjątkami. Naszych przodków na pewno wyróżniały „przywołówki”. Na czym pomagała ta tradycja? W okresie wielkiego postu w sztubie każdego dnia spotykał się Klub Kawalerów. Wszyscy mężczyźni musieli „wykupić” swoje panny. Jeżeli ktoś nie żałował grosza, to w lany poniedziałek dama jego serca była oblewana symbolicznym naparstkiem wody. Jeżeli kawaler okazał się sknerą, to dziewczyna w drugi dzień świąt mogła wylądować w wiejskim stawie – opowiada w odcinku Rafał Godziemski.
I przygotowuje drugie z dań, czyli panierowaną białą kiełbasę na kapuście z szynką westwalską.
Kapusta na ciepło
- Olej do smażenia
- Centymetrowy plaster szybki westwalskiej PROSIACZEK
- Mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Kopiasta łyżka ugotowanej kiszonej kapusty
- Woda
- 2-3 łyżki Kremowej ze śmietanką JAGR
- Natka pietruszki
- Kolorowy pieprz CYKORIA
- Sól CYKORIA
Smażona biała kiełbasa
- Panier ziołowy CYKORIA
- 1 jajko
- Biała kiełbasa z metra PROSIACZEK, ok. 30 cm
- Olej do smażenia
- Pół cebuli
- Kilka gałązek rozmarynu
Więcej wielkanocnych tradycji tylko w najnowszym, świątecznym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”, przygotowanym razem z ….
Prosiaczek
Jagr
Cykoria
Polskie przetwory
ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZĄ: