Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęsina na trzy sposoby

(mat)
Bożena Karasiewicz, czytelniczka
Bożena Karasiewicz, czytelniczka (mat)
Coraz bardziej popularną tradycją kulinarną w naszym regionie jest podawanie gęsiny na św. Marcina.

W sklepach w Brodnicy nie łatwo jest dostać mięso z gęsi. - Wielu klientów pyta się o gęsinę, ale niestety nie mamy jej w sprzedaży - mówi Hanna Czaplicka ze sklepu mięsnego.

Tym, którym udało się zdobyć gęś, a nie mają jeszcze pomysłu jak ją przyrządzić - podpowiadamy.

Zobacz też: W Bydgoszczy pod Urzędem Wojewódzkim rozdano gęsinę [zdjęcie]

Swoimi przepisami na dania z gęsi podzielili się z nami Ewa Dembek - starosta nowomiejski, Marek Buchalski - sekretarz UMiG Jabłonowo oraz Bożena Karasiewicz - nasza Czytelniczka.

Duszone udka z gęsi

Marek Buchalski, sekretarz UMiG Jabłonowo
Marek Buchalski, sekretarz UMiG Jabłonowo (mat)

Ewa Dembek, starosta nowomiejski
(fot. (archiwum))

Składniki:
udka z gęsi
warzywa: marchew, pietruszka, czosnek
przecier pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek, rozmaryn
czerwone wino

Sposób przyrządzenia:
Udka nacieramy pieprzem, solą, czosnkiem, rozmarynem. Odstawiamy na kilka godzin.
Marchew, pietruszkę kroimy i smażymy w dużym garnku.Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, czerwone wino. Dokładamy podsmażone udka, podlewamy wodą i dusimy aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy obrane, pokrojone w ósemki jabłka.

Duszona gęś po staropolsku

Bożena Karasiewicz, czytelniczka
Bożena Karasiewicz, czytelniczka (mat)

Marek Buchalski, sekretarz UMiG Jabłonowo
(fot. (mat))

Składniki:
3 kg mięsa z gęsi
5 listków bazylii pospolita
3 szczypty cukru
3 szczypty pieprzu czarnego
75 g cebuli
2 ząbki czosnku
150 g białej fasoli
3 szczypty soli
20 g rodzynek
100 g kiełbasy jałowcowej podsuszanej
100 g śliwek suszonych
100 g boczku wieprzowego wędzonego

Sposób przyrządzenia:
Czosnek rozcieramy z solą i nacieramy nim mięso z gęsi. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku w 180przez dwie godziny, aż gęś stanie się miękka. Podczas pieczenia polewamy gęś wytopionym tłuszczem.
Gotową gęś dzielimy na porcje. Ze sparzonych śliwek usuwamy pestki i kroimy je w drobną kostkę. Tak przygotowane śliwki dodajemy wraz z rodzynkami do sosu, który powstał podczas pieczenia mięsa. Z sosu odlewamy nadmiar tłuszczu i doprawiamy do smaku. Porcje mięsa wkładamy do sosu i dusimy kilka minut.
Fasolę gotujemy do miękkości. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, po czym smażymy razem z cebulą i bazylią. Wszystkie składniki wkładamy do gęsi i dusimy 5 minut.
Podawać z ziemniakami puree. Dodatek - marchewka z groszkiem na słodko-kwaśno.

Gęsie udka z owocami

Bożena Karasiewicz, czytelniczka
(fot. (mat))

Składniki:
4 udka z gęsi
2 duże kwaskowate jabłka
2 cebule
10 dag suszonych śliwek
1,5 l wywaru
3 łyżki oliwy
łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

Sposób przyrządzenia:
Udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na rumiany kolor z obu stron i przedkładamy do rondla. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy do udek i zalewamy wywarem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i w ich miejsce wkładamy po 1-2 śliwki. Na kilka minut przed końcem duszenia udek dodajemy jabłka i tymianek.
Następnie wyjmujemy udka i jabłka. Sos miksujemy z resztą śliwek (wcześniej radzę je zamoczyć), zgęszczamy mąką i zagotowujemy. Polewamy nim udka i jabłka.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska