Gmina Bukowiec to kraina między Kociewiem a Borami Tucholskim. Mieszkańcy czują się jednak silniej związani z Kociewiem, o czym świadczy chociażby popularność zupy klopsowej na tych terenach. Danie to jest pozostałością po czasach zaboru niemieckiego, kiedy to mięso we wsi jadano wyłącznie z okazji świąt.
Nasz mistrz kuchni, Rafał Godziemski, zaproponuje dziś własną wariację znanej tu zupy, choć najlepszą jej wersję, jak twierdzą mieszkańcy, przyrządzają gospodynie z Polskich Łąk.
A co warto zobaczyć w okolicy? Z pewnością nie można ominąć pałacu w Polednie, wybudowanego pod koniec XIX wieku. Zachowało się tu także dużo zabytkowych obiektów z dawnego pałacowego folwarku. Do spacerów zachęca zaś 17-hektarory park.

Więcej atrakcji oraz autorski sposób przyrządzenia zupy klopsowej w filmie!
Zupa klopsowa
- Litr wody
- Marchew
- Seler
- Liść laurowy CYKORIA
- Ziele angielskie CYKORIA
- Gałązka selera naciowego
- Cebula
- Kilka różyczek kalafiora
- Filiżanka śmietany
- Sól CYKORIA
- Ser żółty
- Koperek
- Szczypiorek
Klopsy
- 0,4 mielonego mięsa wołowego
- Cebula
- Żółtko
- Sól CYKORIA
- Pieprz ziołowy CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Odrobina wędzonki
- Odrobina bułki tartej
- Ząbek czosnku
- Pieczarka
- Szczypiorek
Zasmażka
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
Partnerem odcinka jest:
Cykoria
Gmina Bukowiec