Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 16 - Bukowiec cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (4 zdjęcia)
W kolejnym odcinku Smaków Kujaw i Pomorza poznamy lepiej gminę Bukowiec oraz zaproponujemy Wam dania inspirowane lokalnymi tradycjami. Zapraszamy do oglądania!

Gmina Bukowiec to kraina między Kociewiem a Borami Tucholskim. Mieszkańcy czują się jednak silniej związani z Kociewiem, o czym świadczy chociażby popularność zupy klopsowej na tych terenach. Danie to jest pozostałością po czasach zaboru niemieckiego, kiedy to mięso we wsi jadano wyłącznie z okazji świąt.

Nasz mistrz kuchni, Rafał Godziemski, zaproponuje dziś własną wariację znanej tu zupy, choć najlepszą jej wersję, jak twierdzą mieszkańcy, przyrządzają gospodynie z Polskich Łąk.

A co warto zobaczyć w okolicy? Z pewnością nie można ominąć pałacu w Polednie, wybudowanego pod koniec XIX wieku. Zachowało się tu także dużo zabytkowych obiektów z dawnego pałacowego folwarku. Do spacerów zachęca zaś 17-hektarory park.

Więcej atrakcji oraz autorski sposób przyrządzenia zupy klopsowej w filmie!

Zupa klopsowa

  • Litr wody
  • Marchew
  • Seler
  • Liść laurowy CYKORIA
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Gałązka selera naciowego
  • Cebula
  • Kilka różyczek kalafiora
  • Filiżanka śmietany
  • Sól CYKORIA
  • Ser żółty
  • Koperek
  • Szczypiorek

Klopsy

  • 0,4 mielonego mięsa wołowego
  • Cebula
  • Żółtko
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz ziołowy CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Odrobina wędzonki
  • Odrobina bułki tartej
  • Ząbek czosnku
  • Pieczarka
  • Szczypiorek

Zasmażka

  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki

Partnerem odcinka jest:
Cykoria
Gmina Bukowiec