Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 2 – Żnin, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (3 zdjęcia)
Dziś ponownie jesteśmy w Żninie. Wykorzystamy tę okazję, aby lepiej poznać Pałuki i oczywiście razem z Rafałem Godziemskim przygotować coś pysznego do zjedzenia.

Już w ostatnim odcinku zwracaliśmy uwagę na charakterystyczną żnińską wieżę ratuszową.

Ratusz w Żninie wzniesiono XV wieku, budynek miał charakter obronny, ale został zniszczony w XVII wieku w czasie potopu szwedzkiego. O jego dalszych losach opowie Rafał Godziemski, spacerując po urokliwym rynku w Żninie.

To jednak nie wszystko! W tym odcinku poznamy kilka zaskakujących słów z pałuckiej gwary.

A skąd się wzięła nazwa „Pałuki”? – Podobno od staropolskiego rdzenia „łęk, „ług” albo „łuk”, który mógł oznaczać zarośniętą trawą nizinę pośród pól obsianych zbożem. Widać, że rolnictwo w tym regionie zawsze było bardzo ważne. Pałuki to część geograficznej Wielkopolski, jednak ziemie te zachowały odrębne stroje ludowe, tańce, pieśni i gwarę – mówi Rafał Godziemski.

W tradycyjnej pałuckiej kuchni na pewno wykorzystuje się mąkę żytnią, pyry i mleko. Czego jeszcze można użyć?

Świeżonka drobiowa

  • Olej do smażenia
  • Odrobina wędzonego boczku
  • Udko z kurczaka ANDRÓB
  • Wątróbka drobiowa, ok. 10 dag
  • Liście laurowe CYKORIA
  • Majeranek CYKORIA
  • Pieprz czarny grubo mielony CYKORIA
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Por
  • Kapusta kiszona
  • Sól CYKORIA
  • Szklanka wody
  • Natka pietruszki

Do podania:

  • Musztarda sarepska OCETIX
  • Pyzy drożdżowe

Odcinek powstał we współpracy z:

Cykoria
Ocetix
Inter-vax
Andrób