Już w ostatnim odcinku zwracaliśmy uwagę na charakterystyczną żnińską wieżę ratuszową.
Ratusz w Żninie wzniesiono XV wieku, budynek miał charakter obronny, ale został zniszczony w XVII wieku w czasie potopu szwedzkiego. O jego dalszych losach opowie Rafał Godziemski, spacerując po urokliwym rynku w Żninie.
To jednak nie wszystko! W tym odcinku poznamy kilka zaskakujących słów z pałuckiej gwary.
A skąd się wzięła nazwa „Pałuki”? – Podobno od staropolskiego rdzenia „łęk, „ług” albo „łuk”, który mógł oznaczać zarośniętą trawą nizinę pośród pól obsianych zbożem. Widać, że rolnictwo w tym regionie zawsze było bardzo ważne. Pałuki to część geograficznej Wielkopolski, jednak ziemie te zachowały odrębne stroje ludowe, tańce, pieśni i gwarę – mówi Rafał Godziemski.
W tradycyjnej pałuckiej kuchni na pewno wykorzystuje się mąkę żytnią, pyry i mleko. Czego jeszcze można użyć?
Świeżonka drobiowa
- Olej do smażenia
- Odrobina wędzonego boczku
- Udko z kurczaka ANDRÓB
- Wątróbka drobiowa, ok. 10 dag
- Liście laurowe CYKORIA
- Majeranek CYKORIA
- Pieprz czarny grubo mielony CYKORIA
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Por
- Kapusta kiszona
- Sól CYKORIA
- Szklanka wody
- Natka pietruszki
Do podania:
- Musztarda sarepska OCETIX
- Pyzy drożdżowe
Odcinek powstał we współpracy z: