Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 20 - Leśniczówka w Jagodowie, część 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Tym razem wspólnie z Rafałem Godziemskim odwiedzamy leśniczówkę w Jagodowie, żeby skosztować przepysznych grzybów i dziczyzny.

Jagodowo to dzika przyroda na wyciągnięcie ręki. Leśniczówka jest położona pod Bydgoszczą, zaledwie kilkanaście kilometrów od centrum miasta, w enklawie zieleni i drzew, które powoli zmieniają barwy na jesienne. Te piękne okoliczności przyrody posłużyły nam nie tylko za tło, ale i temat przewodni najnowszego odcinka Smaków Kujaw i Pomorza.

Tym razem bowiem wzięliśmy na kulinarny warsztat przepyszne, świeżo zebrane grzyby i dziczyznę. O jej walorach smakowych i zdrowotnych opowiedziała nam Honorata Galczewska, rzeczniczka prasowa Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu.

Zastanawiacie się, co można zrobić z grzybów i dziczyzny? Zobaczcie, co przygotował dla was nasz szef kuchni, Rafał Godziemski.

Konfitowany schab z sarny w sosie pomidorowo-grzybowym

  • Schab z kością DOBRE Z LASU
  • Kaczy lub gęsi tłuszcz
  • Jabłka
  • Rozmaryn
  • Śliwki suszone

Sos

  • Olej do smażenia
  • 2 jabłka
  • 2 cebule szalotki
  • Podgrzybki, rydze lub inne grzyby leśne, ok. 10 sztuk
  • Liść laurowy CYKORIA
  • Pieprz ziołowy CYKORIA
  • Sól
  • Koncentrat pomidorowy POLSKIE PRZETWORY
  • Masło do smażenia
  • Odrobina białego wina
  • Pół szklanki wody
  • Śmietanka 30%, pół szklanki
  • Natka pietruszki
  • Jałowiec CYKORIA, 2 owoce

Podawać z golcami lub kopytkami.

Partnerem odcinka jest:
Polskie Przetwory
Lasy Państwowe
Cykoria