- Najsłynniejszą mieszkanką golubskiego zamku była Anna Wazówna, która fascynowała się ziołolecznictwem. A jakie rośliny można było znaleźć w tych okolicach już w kwietniu? Chociażby kojarzącą się wszystkim z Wielkanocą forsycję. Z jej kwiatów i kory da się zaparzyć zdrową herbatkę. Co jeszcze przynosi nam kwiecień? Zdarzało się, że na przednówku gotowano zupę z młodych pokrzyw - opowiada Rafał Godziemski.
Nasz prowadzący przygotuje jednak inną zupę, którą można zaskoczyć gości przy świątecznym stole – i przedstawi przepis na żurek z sokiem z kiszonej kapusty. W przeszłości na terenach wokół golubskiego zamku bardzo popularnym warzywem był też jarmuż, z którego gotowano zawiesiste zupy. Ponieważ nasz prowadzący przygotował już żurek, dlatego jarmuż wykorzystamy inaczej – i podamy go jako dodatek do brokuła w sosie pomidorowym.
Zalewajka a’la żurek z klopsikami z białej kiełbasy i sokiem z kiszonej kapusty
Zapiekany brokuł z boczniakami w sosie pomidorowym z jarmużem

- Cebula
- Boczniaki
- Olej
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Masło
- Jarmuż
- Ząbek czosnku
- Passata pomidorowa z papryką i czosnkiem POLSKIE PRZETORWY
- Brokuł
- Sos beszamelowy
- Majonez pomorski OCETIX
- Szczypiorek
- Ser mozzarella
- Miód
- Ser Grana Padano
- Rzeżucha i brokuł do dekoracji
Chcecie wiedzieć więcej? Zachęcamy do oglądania. I już dziś w imieniu wszystkich Partnerów życzymy Wam radosnych świąt!

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria
Ocetix
Kier
Młyny Szczepanki