Zobacz wideo: Koniec z plastikowymi sztućcami i słomkami. Na dobre
Historia wsi tematycznej w Macikowie
Wieś Maciejowej Duszy powstała na bazie miejscowej legendy, która głosi, że mieszkający w tym rejonie kowal Maciej zakupił u zielarki zioła, podarował je chorej gęsiarce, dzięki czemu uratował ją od śmierci. W podzięce wieś nazwano jego imieniem. Od 11 lat w Macikowie promowane jest zielarstwo. Przyjmowane są grupy zorganizowane dzieci i dorosłych, maksymalnie 30-osobowe. Wizyta trwa do 4 godzin.
- Jeżeli odwiedzisz naszą wioskę: w ziołowym zakątku edukacyjnym poznasz różne gatunki ziół, ich zastosowanie w kuchni i medycynie. Możesz skorzystać z warsztatów rękodzielniczych. Na każdego czeka poczęstunek (m.in. degustacja herbatek ziołowych i ciasteczka lawendowe). Na życzenie, przygotowujemy ciepły posiłek: dania z dodatkiem naszych ziół, np. kapusta z kminkiem i pieczarkami, schab w sosie pomidorowym z dodatkiem oregano i papryki, roladki wieprzowe ze szpinakiem i pieczarkami, filety z kurczaka w śmietanie z dodatkiem tymianku – zachęcają panie z Macikowa.
Oferta Wsi Maciejowej Duszy w Macikowie
Na warsztatach artystycznych powstają m.in. zdobione deski metodą decoupage z motywami ziół lub kwiatów, stroiki roślinne, zapachowe woreczki, kruche ciasteczka „gąski’’ oraz prace malowane.
Panie z Macikowa chętnie dzielą się wiedzą na temat ziół. Zachęcają także do ich uprawy. Ci, którzy posiadają ogrody, mają szeroki wybór gatunków do uprawy.
Uprawa ziół w domu - panie z Macikowa służą radą
- Nawet na domowym parapecie możemy uprawiać zioła. Jest sporo roślin, które wyhodujemy w doniczce, a wykorzystamy w kuchni i dla zdrowia – przyznaje prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Macikowa i Okolic Urszula Skrzeszewska.
''Miejscowa zielarka'' Zdzisława Młodziankiewicz proponuje do doniczkowej uprawy kilka ziół
- Pietruszka – korzeń (najlepiej z własnej uprawy) sadzimy w doniczce.
Zawiera: olejek eteryczny, beta karoten, witaminę C.
Zastosowanie: dodawaj do dań z ryżu, kasz, past, pieczywa, makaronu, posypuj nią zupy, jajecznicę, omlety
Właściwości: wzmacnia serce, odtruwa organizm, usuwa nieświeży oddech, łagodzi nerwobóle, przyspiesza trawienie, poprawia cerę i wzrok - Szczypior – cebulę siedmiolatkę lub zwykłą sadzimy w doniczce.
Zawiera: minerały, potas, fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen, witaminy z grupy B (1,2, 12), C, A, E, D, K
Zastosowanie: do potraw z jajek, twarogów, sałatek, ziemniaków, dipów, masła lub kanapek
Właściwości: przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, wspomaga pracę oczu, przeciwnowotworowe - Rozmaryn – zioło wieloletnie (kupić u ogrodnika)
Ciekawostka: kiedyś był podarunkiem umieszczanym w bukiecie kwiatów i (goździki i pomarańcza) wręczanym na Nowy Rok
Zastosowanie: do mięs – drobiu, wołowiny, cielęciny, a także jako herbatka (1 łyżeczkę suchych ziół zalewamy w kubku wrzątkiem)
Właściwości: zapach działa na percepcję i pamięć, poprawia nastrój, herbaty dodają energii, oczyszczają organizm z toksyn, rozmaryn wpływa na krążenie krwi, łagodzi bóle reumatyczne, wzmacnia organizm - Tymianek – zioło wieloletnie (kupić u ogrodnika lub wiosną wysiać w doniczce)
Zastosowanie: do mięs, ryb, warzyw, deserów i ziemniaków.
Napar z tymianku – 1 łyżeczkę ziela zalej w kubku wrzątkiem, przykryj, odstaw na 15 minut, zdejmij pokrywkę i odczekaj jeszcze 15 minut. Pij małą łyżeczką cały dzień. Można także naparem przemywać zmiany na skórze – wrzody, liszaj, trądzik.
Syrop z tymianku – szklanka cukru lub miód, szklanka wody, garść świeżych liści tymianku lub 10g suszonych, całość gotujemy kilka minut, studzimy, można dodać sok z cytryny, stosujemy na kaszel suchy i mokry
Właściwości: ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, łagodzi schorzenia jelit, żołądka, wątroby, działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne
