Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wioska tematyczna w Macikowie. Wieś Maciejowej Duszy promuje uprawę i korzystanie z ziół

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Panie działające w wiosce tematycznej „Wieś Maciejowej Duszy” na licznych festynach i piknikach promują uprawę i zastosowanie ziół, a przy okazji Macikowo i gminę Golub-Dobrzyń
Panie działające w wiosce tematycznej „Wieś Maciejowej Duszy” na licznych festynach i piknikach promują uprawę i zastosowanie ziół, a przy okazji Macikowo i gminę Golub-Dobrzyń KR
Od 11 lat w Macikowie w gminie Golub-Dobrzyn działa wioska tematyczna „Wieś Maciejowej Duszy”. Grupa kobiet, która zna się na ziołach, kulinariach i rękodziele, wykorzystuje te umiejętności do promocji swojej wsi. Panie organizują ciekawe warsztaty i zajęcia edukacyjne. Nam radzą jakie zioła możemy uprawiać na domowym parapecie.

Zobacz wideo: Koniec z plastikowymi sztućcami i słomkami. Na dobre

Historia wsi tematycznej w Macikowie

Wieś Maciejowej Duszy powstała na bazie miejscowej legendy, która głosi, że mieszkający w tym rejonie kowal Maciej zakupił u zielarki zioła, podarował je chorej gęsiarce, dzięki czemu uratował ją od śmierci. W podzięce wieś nazwano jego imieniem. Od 11 lat w Macikowie promowane jest zielarstwo. Przyjmowane są grupy zorganizowane dzieci i dorosłych, maksymalnie 30-osobowe. Wizyta trwa do 4 godzin.

- Jeżeli odwiedzisz naszą wioskę: w ziołowym zakątku edukacyjnym poznasz różne gatunki ziół, ich zastosowanie w kuchni i medycynie. Możesz skorzystać z warsztatów rękodzielniczych. Na każdego czeka poczęstunek (m.in. degustacja herbatek ziołowych i ciasteczka lawendowe). Na życzenie, przygotowujemy ciepły posiłek: dania z dodatkiem naszych ziół, np. kapusta z kminkiem i pieczarkami, schab w sosie pomidorowym z dodatkiem oregano i papryki, roladki wieprzowe ze szpinakiem i pieczarkami, filety z kurczaka w śmietanie z dodatkiem tymianku – zachęcają panie z Macikowa.

Oferta Wsi Maciejowej Duszy w Macikowie

Na warsztatach artystycznych powstają m.in. zdobione deski metodą decoupage z motywami ziół lub kwiatów, stroiki roślinne, zapachowe woreczki, kruche ciasteczka „gąski’’ oraz prace malowane.

Trwa głosowanie...

Czy wciąż przestrzegasz reżimu sanitarnego?

Panie z Macikowa chętnie dzielą się wiedzą na temat ziół. Zachęcają także do ich uprawy. Ci, którzy posiadają ogrody, mają szeroki wybór gatunków do uprawy.

Uprawa ziół w domu - panie z Macikowa służą radą

- Nawet na domowym parapecie możemy uprawiać zioła. Jest sporo roślin, które wyhodujemy w doniczce, a wykorzystamy w kuchni i dla zdrowia – przyznaje prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Macikowa i Okolic Urszula Skrzeszewska.

''Miejscowa zielarka'' Zdzisława Młodziankiewicz proponuje do doniczkowej uprawy kilka ziół

  • Pietruszka – korzeń (najlepiej z własnej uprawy) sadzimy w doniczce.
    Zawiera: olejek eteryczny, beta karoten, witaminę C.
    Zastosowanie: dodawaj do dań z ryżu, kasz, past, pieczywa, makaronu, posypuj nią zupy, jajecznicę, omlety
    Właściwości: wzmacnia serce, odtruwa organizm, usuwa nieświeży oddech, łagodzi nerwobóle, przyspiesza trawienie, poprawia cerę i wzrok
  • Szczypior – cebulę siedmiolatkę lub zwykłą sadzimy w doniczce.
    Zawiera: minerały, potas, fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen, witaminy z grupy B (1,2, 12), C, A, E, D, K
    Zastosowanie: do potraw z jajek, twarogów, sałatek, ziemniaków, dipów, masła lub kanapek
    Właściwości: przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, wspomaga pracę oczu, przeciwnowotworowe
  • Rozmaryn – zioło wieloletnie (kupić u ogrodnika)
    Ciekawostka: kiedyś był podarunkiem umieszczanym w bukiecie kwiatów i (goździki i pomarańcza) wręczanym na Nowy Rok
    Zastosowanie: do mięs – drobiu, wołowiny, cielęciny, a także jako herbatka (1 łyżeczkę suchych ziół zalewamy w kubku wrzątkiem)
    Właściwości: zapach działa na percepcję i pamięć, poprawia nastrój, herbaty dodają energii, oczyszczają organizm z toksyn, rozmaryn wpływa na krążenie krwi, łagodzi bóle reumatyczne, wzmacnia organizm
  • Tymianek – zioło wieloletnie (kupić u ogrodnika lub wiosną wysiać w doniczce)
    Zastosowanie: do mięs, ryb, warzyw, deserów i ziemniaków.
    Napar z tymianku – 1 łyżeczkę ziela zalej w kubku wrzątkiem, przykryj, odstaw na 15 minut, zdejmij pokrywkę i odczekaj jeszcze 15 minut. Pij małą łyżeczką cały dzień. Można także naparem przemywać zmiany na skórze – wrzody, liszaj, trądzik.
    Syrop z tymianku – szklanka cukru lub miód, szklanka wody, garść świeżych liści tymianku lub 10g suszonych, całość gotujemy kilka minut, studzimy, można dodać sok z cytryny, stosujemy na kaszel suchy i mokry
    Właściwości: ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, łagodzi schorzenia jelit, żołądka, wątroby, działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska