
Grzyby trujące
Niefrasobliwe zbieranie grzybów możesz przypłacić zdrowiem, a nawet życiem. A niestety, w lasach i na polanach wciąż słychać mity. Przykłady, których nie należy powielać?
Wielu grzybiarzy sprawdza, czy podejrzany grzyb faktycznie może wylądować na talerzu, dotykając językiem jego spodu. Fatalny pomysł, podkreslają fachowcy. - Nieprawda, że wszystkie grzyby trujące mają ostry smak, wskazują lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia. Dotyczy to m.in. muchomora sromotnikowego i wiosennego, które mają przyjemny i słodkawy smak.
Obalamy kolejne mity - trujące grzyby po posoleniu żółkną. Zmiana koloru wcale nie jest powodowana przez trujące związki! Zabarwienie cebuli podczas gotowania, kolejna błędna metoda rozpoznawania gatunków trujących. Cebula ciemnieje pod wpływem naturalnego składnika, który znajduje się w tym warzywie.
Między bajki można też włożyć metodę srebrnej łyżeczki, która - w towarzystwie grzybów trujących - ciemnieje. Związane jest to z obecnością związków siarki (z reguły nie są trujące).
KOLEJNE INFORMACJE O TRUJĄCYCH GRZYBACH I BEZPIECZNYM GRZYBOBRANIU NA NASTĘPNYCH STRONACH
O czym należy pamiętać idąc na grzyby?
Źródło: Agencja TVN, dostawca: x-news

Grzyby trujące - zasłoniak rudawy
Zasłoniak rudawy był powodem głośnego zatrucia dwóch bydgoszczanek.
Przypomnijmy, dwa lata temu, matka i córka wybrały się na grzyby w Bory Tucholskie. Myślały, że jedzą dość podobne kurki. Szesnastolatka trafiła do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, jej stan był taki poważny, że dziewczynę wprowadzono w stan śpiączki farmakologicznej.
Gatunek ten ma szorstki kapelusz o soczysto brązowo-pomarańczowej barwie. Na spodniej części rzadkie rdzawobrązowe blaszki. Jego trzon jest żółtawy.
Objawy zatrucia zasłoniakiem występują nawet po kilkunastu dniach od spożycia

Grzyby i dzieci
Choć wielu rodziców to lekceważy, lepiej nie podawać grzybów małym dzieciom. Dlaczego? I gatunki nietrujące, przez ciężkostrawność, mogą być niebezpieczne dla kilkulatków, których układ pokarmowy nie jest jeszcze wykształcony tak, jak dorosłych.
Dodajmy, że jeśli chodzi o dzieci, połowa zatruć trującymi grzybami kończy się śmiercią!
Kiedy dzieci mogą zacząć jeść grzyby? Specjaliści podają przedział od siedmiu do dziesięciu lat

Grzyby - objawy zatrucia
Jeśli po spożyciu grzybów wystąpiły u Ciebie nudności, ból brzucha, biegunka, podwyższona temperatura, wywołaj wymioty i jak najszybciej odwiedź lekarza, radzi sanepid.
I przypomina: - Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego jednak gwałtownie się pogarsza