1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Niefrasobliwe zbieranie grzybów możesz przypłacić zdrowiem,...
fot. pixabay.com

Grzyby trujące

Niefrasobliwe zbieranie grzybów możesz przypłacić zdrowiem, a nawet życiem. A niestety, w lasach i na polanach wciąż słychać mity. Przykłady, których nie należy powielać?

Wielu grzybiarzy sprawdza, czy podejrzany grzyb faktycznie może wylądować na talerzu, dotykając językiem jego spodu. Fatalny pomysł, podkreslają fachowcy. - Nieprawda, że wszystkie grzyby trujące mają ostry smak, wskazują lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia. Dotyczy to m.in. muchomora sromotnikowego i wiosennego, które mają przyjemny i słodkawy smak.

Obalamy kolejne mity - trujące grzyby po posoleniu żółkną. Zmiana koloru wcale nie jest powodowana przez trujące związki! Zabarwienie cebuli podczas gotowania, kolejna błędna metoda rozpoznawania gatunków trujących. Cebula ciemnieje pod wpływem naturalnego składnika, który znajduje się w tym warzywie.

Między bajki można też włożyć metodę srebrnej łyżeczki, która - w towarzystwie grzybów trujących - ciemnieje. Związane jest to z obecnością związków siarki (z reguły nie są trujące).

KOLEJNE INFORMACJE O TRUJĄCYCH GRZYBACH I BEZPIECZNYM GRZYBOBRANIU NA NASTĘPNYCH STRONACH

O czym należy pamiętać idąc na grzyby?



Źródło: Agencja TVN, dostawca: x-news


2 z 12
Zasłoniak rudawy był powodem głośnego zatrucia dwóch...
fot. archiwum

Grzyby trujące - zasłoniak rudawy

Zasłoniak rudawy był powodem głośnego zatrucia dwóch bydgoszczanek.

Przypomnijmy, dwa lata temu, matka i córka wybrały się na grzyby w Bory Tucholskie. Myślały, że jedzą dość podobne kurki. Szesnastolatka trafiła do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, jej stan był taki poważny, że dziewczynę wprowadzono w stan śpiączki farmakologicznej.

Gatunek ten ma szorstki kapelusz o soczysto brązowo-pomarańczowej barwie. Na spodniej części rzadkie rdzawobrązowe blaszki. Jego trzon jest żółtawy.

Objawy zatrucia zasłoniakiem występują nawet po kilkunastu dniach od spożycia

3 z 12
Choć wielu rodziców to lekceważy, lepiej nie podawać grzybów...
fot. pixabay.com

Grzyby i dzieci

Choć wielu rodziców to lekceważy, lepiej nie podawać grzybów małym dzieciom. Dlaczego? I gatunki nietrujące, przez ciężkostrawność, mogą być niebezpieczne dla kilkulatków, których układ pokarmowy nie jest jeszcze wykształcony tak, jak dorosłych.

Dodajmy, że jeśli chodzi o dzieci, połowa zatruć trującymi grzybami kończy się śmiercią!

Kiedy dzieci mogą zacząć jeść grzyby? Specjaliści podają przedział od siedmiu do dziesięciu lat

4 z 12
Jeśli po spożyciu grzybów wystąpiły u Ciebie nudności, ból...
fot. pixabay.com

Grzyby - objawy zatrucia

Jeśli po spożyciu grzybów wystąpiły u Ciebie nudności, ból brzucha, biegunka, podwyższona temperatura, wywołaj wymioty i jak najszybciej odwiedź lekarza, radzi sanepid.

I przypomina: - Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego jednak gwałtownie się pogarsza

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak było podczas pikniku z okazji 100-lecia parafii w Złotnikach Kujawskich. Zdjęcia

Tak było podczas pikniku z okazji 100-lecia parafii w Złotnikach Kujawskich. Zdjęcia

Turniej ku pamięci legendarnego bramkarza. Tak było na meczu Goplanii z Zawiszą

Turniej ku pamięci legendarnego bramkarza. Tak było na meczu Goplanii z Zawiszą

Katastrofa w końcówce! Astoria nie będzie świętować w Bydgoszczy - tak kibicowaliście

Katastrofa w końcówce! Astoria nie będzie świętować w Bydgoszczy - tak kibicowaliście

Zobacz również

Tak było podczas pikniku z okazji 100-lecia parafii w Złotnikach Kujawskich. Zdjęcia

Tak było podczas pikniku z okazji 100-lecia parafii w Złotnikach Kujawskich. Zdjęcia

Z tyłu, w skroniach, ściskająca obręcz - to, gdzie boli głowa, zdradza przyczynę bólu

Z tyłu, w skroniach, ściskająca obręcz - to, gdzie boli głowa, zdradza przyczynę bólu