
Grzyby - bezpieczne zbiory
Jeśli pojawiła się choć niewielka obawa, że grzyby, które serwujesz najbliższym, mogą im zaszkodzić, wyrzuć je do kosza. Możesz też zajrzeć do atlasu grzybów bądź odwiedzić sanepid. Uzyskasz tu darmową poradę fachowca.
WSSE w Bydgoszczy - ul. Kujawska 4, od poniedziałku do piątku w godz. 7.30 - 15 (nr tel. 52 37 618 00)
PSSE w Toruniu - Szosa Bydgoska 1, od poniedziałku do piątku w godz. 8 - 15 (tel. 56 658 62 46); ul. Kopernika 9, od poniedziałku do piątku w godz. 8 - 14 (tel. 56 653 93 76 lub 56 653 93 77 wew. 38)
SSE we Włocławku - ul. Kilińskiego 16, od poniedziałku do piątku w godz. 7.15 - 14.50 (tel. 54 411 68 33)

Grzyby i alkohol
Mitem jest opowieść o tym, jakoby alkohol miał pomagać w przypadkach zatruć grzybami. Wręcz przeciwnie - alkohol obciąża wątrobę. Ba, niektóre grzyby dopiero po nim stają się trujące.
Popijanie grzybów alkoholem możemy przypłacić ciężkimi dolegliwościami trawiennymi (ścina on specyficzne białko grzybów)

Grzyby - bezpieczne zbiory
Jeśli wybierasz się na grzyby, a chcesz uniknąć rozczarowania, weź pod uwagę kilka rad, które przytaczamy za sanepidem:
- zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone (młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek)
- początkujący powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe - w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia
- zbieraj grzyby w przewiewne koszyki - w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, które powodują zaparzanie i przyspieszają psucie
- grzyby należy wykręcać, nie wycinać
- nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, wiele z nich jest pod ochroną

Grzyby trujące - muchomor zielonawy sromotnikowy
Grzyb silnie trujący! Spożycie nawet 30 g może nawet skończyć się śmiercią. Muchomor ten jest odpowiedzialny za większość śmiertelnych zatruć grzybami na świecie.
Jego toksyny powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów ciała.
Rozpoznasz go po zielonkawym kapeluszu o średnicy 6-12 cm i białych blaszkach na trzodzie. Kolor trzonu biały z odcieniem żółtawo-zielonkawym, posiada wyraźny, zwisający pierścień.
Gatunek ten cechuje słodkawy zapach