- Spełnimy unijne standardy i rozwiniemy produkcję - zapowiada pełnomocnik właściciela "Masmalu" Magdalena Rybczyńska - mamy odbiorców w naszym regionie i w całym kraju. Dokładnie rozpoznaliśmy rynek w tej branży i chcemy pozyskać nowych.
Dotychczas znaliśmy warlubski "Masmal" z produkcji i sprzedaży tłuszczów roślinnych, głównie masła i smalcu. Teraz firma idzie także w żółte sery. W nowo powstałym zakładzie w Mniszku będzie wytwarzać m.in. sery twarde: warlubski i żółty nad-morski. Właśnie kończy budowę hali produkcyjnej (z konstrukcji stalowych) o powierzchni 6 tys. m. kw. szwedzka firma Llentabhallen.
Wśród wykonawców - miejscowe firmy
Wiele robót wykonują grudziądzkie zakłady, m.in. "Atos", "Inwestprojekt" i "Elektrobud". - "Masmal" zainwestował na terenie przy ul. Magazynowej - mówi kierowniczka Wydziału Rozwoju i Promocji Miasta Urzędu Miejskiego Joanna John-Błażyńska - i może skorzystać z ulgi w podatku od nieruchomości, jaką dajemy inwestorom. Jeszcze do nas z wnioskiem się nie zwrócił, ale jeśli wystąpi, to ulgę otrzyma.
Do końca br. potrwają prace wykończeniowe. W pierwszych miesiącach 2007 r hala zostanie wyposażona w nowoczesne maszyny. Na początku "Masmal" zatrudni 30 pracowników. Z czasem powiększy załogę do 100 osób. Produkcja ma ruszyć w marcu przyszłego roku.
"Masmal" Warlubie istnieje już 16 lat. Od czterech lat ma certyfikaty ISO oraz HACCP (dotyczący projektowania, produkcji i sprzedaży tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, obwarowany surowymi wymaganiami). Firma często prezentowała wyroby na targach. Otrzymała m.in. dyplom Marszałka Sejmu RP za "osełkę extra" i za masło osełkowe extra.
