https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Stoły uginały się od ryb i jarzyn podczas konkursu kulinarnego w Grudziądzu [zdjęcia]

(lern)
Drużyna grudziądzkiego "Gastronomika" w akcji
Drużyna grudziądzkiego "Gastronomika" w akcji Piotr Bilski
Jedenaście zespołów wystartowało w piątek w II Konkursie Kulinarnym, w którym przygotowywano potrawy według przepisów z książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" wydanej w 1915 r.

W kategorii kół gospodyń wiejskich wygrała Anna Trzos z Buczka, w powiecie świeckim, która przygotowała śledzia w occie i zapiekane ziemniaki. Drugie Teresa Wasielewicz i Grażyna Czarnowska, a trzecie KGW Jeżewo.

Wśród szkół najlepsi byli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych z Tczewa. Drugie miejsce zajęli uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy, a trzecie takiej samej szkoły w Grudziądzu.

Kulinarne zmagania odbyły się w kuchni Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska