
Prawidłowo suszone grzyby utrzymują swój aromat nawet przez 2 lata! Wiele osób popełnia błędy przy suszeniu grzybów. Nieprawidłowo suszone grzyby tracą swój aromat, smak a także szybciej pleśnieją. Mogą się w nich też wylęgać się mole spożywcze!
Sprawdź teraz, jakie błędy popełniamy najczęściej przy suszeniu grzybów >>>>>

Najlepsze do suszenia są grzyby o suchym kapeluszu, czyli borowiki (prawdziwki), koźlarze czy podgrzybki. Te gatunki grzybów zachowują najlepsze walory smakowe, aromatyczne oraz wizualne. Maślaki - czyli grzyby o mokrych kapeluszach - również można suszyć, jednak wcześniej należy je obrać z kleistej skórki.

Do suszenia nadają się grzyby zdrowe, zebrane w koszyku wiklinowym, ewentualnie w wiaderku albo torbie z tkaniny. W foliowej torebce grzyby zaparzają się i szybko psują.

MYCIE GRZYBÓW PRZED SUSZENIEM
Grzyby należy oczyścić możliwie jak najdokładniej - pędzlem, miotełką albo delikatnie zwilżoną szmatką. WAŻNE! Nie myje się grzybów przed suszeniem! Zbiorą niepotrzebnie więcej wilgoci, której w procesie suszenia chcemy się pozbyć.