
KROJENIE GRZYBÓW DO SUSZENIA
Jak kroić grzyby do suszenia? Reguła jest taka, że im grubsze będą plastry, tym dłużej grzyb będzie wysychał. Plasterki nie mogą być też jednak zbyt cienkie - grzyby wysychając zmniejszają objętość, więc zbyt cienkie będą się łamać i kruszyć. Przyjmuje się, że grzyby do suszenia najlepiej kroić w plasterki grubości ok. 4-5 mm.

SUSZONE GRZYBY - PRZECHOWYWANIE
Grzyby po ususzeniu najdłużej utrzymają swoje walory - nawet 2 lata - jeśli będą szczelnie zamknięte. Suche grzyby najlepiej przełożyć do metalowej puszki lub słoika i szczelnie zakręcić. Grzyby po suszeniu należy wystudzić - to ważne, ponieważ jeśli zamkniemy w słoiku ciepłe grzyby, zaparują a potem zawilgną.

SUSZENIE GRZYBÓW NA NITCE LUB SZNURKU
Suszenie grzybów na nitce czy sznurku to najbardziej tradycyjny sposób. Polega na przewlekaniu pokrojonych grzybów nitką lub cienkim sznurkiem i wywieszaniu ich na zewnątrz lub w domu. Należy unikać miejsc wilgotnych i uzbroić się w cierpliwość - niedosuszone grzyby będą się psuły.

SUSZENIE GRZYBÓW W PIEKARNIKU
W niektórych piekarnikach można znaleźć specjalny program do suszenia żywności. Jeśli takiego nie ma, równo pokrojone grzyby należy ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i ustawić temperaturę na ok. 50-60 stopni Celsjusza. - Podczas suszenia w piekarniku koniecznie należy pamiętać o tym, by zostawić uchylone drzwiczki i obracać grzyby co kilka godzin - radzą eksperci z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa.