Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Suszenie grzybów - takie błędy popełniamy najczęściej. Przez to grzyby pleśnieją i mają robaki

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Wideo
od 16 lat
Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów to jeden z najlepszych i najpopularniejszych sposobów na przedłużenie ich trwałości, zachowanie świeżości, smaku oraz wartości odżywczych. Prawidłowo suszone grzyby utrzymują swój aromat nawet przez 2 lata! Podczas suszenia grzybów można jednak popełnić kilka błędów, przez które grzyby szybko pleśnieją. W nieprawidłowo suszonych grzybach często też wylęgają się mole spożywcze. Jak suszyć grzyby? Sprawdź teraz w naszej galerii najczęściej popełniane błędy podczas suszenia grzybów.

Suszenie grzybów - takie błędy popełniamy najczęściej podczas suszenia grzybów

Sezon na grzyby trwa a w lasach przybywa chętnych do ich zbierania. Grzybobranie, szczególnie jesienią, stało się sportem narodowym Polaków. Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki, kanie - lasy w Polsce są pełne grzybów.

Grzyby można przetwarzać na różne sposoby. Najpopularniejsze opcje to:

  • marynowanie grzybów w słoiku,
  • mrożenie grzybów,
  • ekstrakt z grzybów na zupę,
  • grzyby w solance,
  • suszenie grzybów,
  • kiszenie grzybów.

Suszenie grzybów cieszy się największą popularnością.

Suszenie to najprostszy i najmniej pracochłonny sposób przechowywania grzybów. Prawidłowo suszone grzyby utrzymują swój aromat nawet przez 2 lata! Suszone grzyby są idealne do zup, sosów, pierogów, krokietów, bigosu, dań z makaronem i ryżem oraz jako dodatek do mięs.

Suszenie to metoda konserwowania żywności, dzięki której produkty na dłużej zachowują świeżość, smak oraz wartości odżywcze. Proces suszenia to usuwanie, odparowywanie wody z żywności, poprzez poddanie jej działaniu wysokiej temperatury.

Jak suszyć grzyby? Takie błędy popełniamy podczas suszenia grzybów

Suszenie grzybów na przykład w piekarniku nie jest trudne, jednak należy się wystrzegać pewnych błędów, które popełnia wiele osób - zarówno podczas przygotowywania grzybów do suszenia, jak i krojąc czy źle przechowując suszone grzyby.

Nieprawidłowo suszone grzyby tracą swój aromat, smak a także szybciej pleśnieją. Mogą się w nich też wylęgać się mole spożywcze!

Sprawdź teraz, jakie błędy popełniamy najczęściej przy suszeniu grzybów:

To Cię może też zainteresować

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska