Suszenie grzybów - takie błędy popełniamy najczęściej podczas suszenia grzybów
Sezon na grzyby trwa a w lasach przybywa chętnych do ich zbierania. Grzybobranie, szczególnie jesienią, stało się sportem narodowym Polaków. Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki, kanie - lasy w Polsce są pełne grzybów.
- Te błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu. Oto porady Magdy Gessler
- Dieta bez chleba - czy tak można schudnąć? To się dzieje, gdy nie jemy chleba
- Książki z czasów PRL mogą być teraz warte fortunę! Tego szukają teraz kolekcjonerzy
- Tym zastąpisz teraz tradycyjną panierkę. To warto wybrać zamiast bułki tartej
Grzyby można przetwarzać na różne sposoby. Najpopularniejsze opcje to:
- marynowanie grzybów w słoiku,
- mrożenie grzybów,
- ekstrakt z grzybów na zupę,
- grzyby w solance,
- suszenie grzybów,
- kiszenie grzybów.
Suszenie grzybów cieszy się największą popularnością.
Suszenie to najprostszy i najmniej pracochłonny sposób przechowywania grzybów. Prawidłowo suszone grzyby utrzymują swój aromat nawet przez 2 lata! Suszone grzyby są idealne do zup, sosów, pierogów, krokietów, bigosu, dań z makaronem i ryżem oraz jako dodatek do mięs.
Suszenie to metoda konserwowania żywności, dzięki której produkty na dłużej zachowują świeżość, smak oraz wartości odżywcze. Proces suszenia to usuwanie, odparowywanie wody z żywności, poprzez poddanie jej działaniu wysokiej temperatury.
Jak suszyć grzyby? Takie błędy popełniamy podczas suszenia grzybów
Suszenie grzybów na przykład w piekarniku nie jest trudne, jednak należy się wystrzegać pewnych błędów, które popełnia wiele osób - zarówno podczas przygotowywania grzybów do suszenia, jak i krojąc czy źle przechowując suszone grzyby.
Nieprawidłowo suszone grzyby tracą swój aromat, smak a także szybciej pleśnieją. Mogą się w nich też wylęgać się mole spożywcze!
Sprawdź teraz, jakie błędy popełniamy najczęściej przy suszeniu grzybów:
To Cię może też zainteresować
- To oznaczają suche, spierzchnięte i pękające usta. Mogą być sygnałem poważnej choroby
- Takie są teraz objawy przeziębienia cebulek włosów. Zobacz, na co zwrócić uwagę
- Wycofane produkty znanej firmy! Zakażenie mięsa "po niedokładnym umyciu maszyn"
- Tym możesz zastąpić jajka. Oto najlepsze zamienniki jajek i roślinne alternatywy