https://pomorska.pl
reklama

Suszenie grzybów - takie błędy popełniamy najczęściej. Przez to grzyby pleśnieją i mają robaki

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów to jeden z najlepszych i najpopularniejszych sposobów na przedłużenie ich trwałości, zachowanie świeżości, smaku oraz wartości odżywczych. Prawidłowo suszone grzyby utrzymują swój aromat nawet przez 2 lata! Podczas suszenia grzybów można jednak popełnić kilka błędów, przez które grzyby szybko pleśnieją. W nieprawidłowo suszonych grzybach często też wylęgają się mole spożywcze. Jak suszyć grzyby? Sprawdź teraz w naszej galerii najczęściej popełniane błędy podczas suszenia grzybów.

Suszenie grzybów - takie błędy popełniamy najczęściej podczas suszenia grzybów

Sezon na grzyby trwa a w lasach przybywa chętnych do ich zbierania. Grzybobranie, szczególnie jesienią, stało się sportem narodowym Polaków. Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki, kanie - lasy w Polsce są pełne grzybów.

Grzyby można przetwarzać na różne sposoby. Najpopularniejsze opcje to:

  • marynowanie grzybów w słoiku,
  • mrożenie grzybów,
  • ekstrakt z grzybów na zupę,
  • grzyby w solance,
  • suszenie grzybów,
  • kiszenie grzybów.

Suszenie grzybów cieszy się największą popularnością.

Suszenie to najprostszy i najmniej pracochłonny sposób przechowywania grzybów. Prawidłowo suszone grzyby utrzymują swój aromat nawet przez 2 lata! Suszone grzyby są idealne do zup, sosów, pierogów, krokietów, bigosu, dań z makaronem i ryżem oraz jako dodatek do mięs.

Suszenie to metoda konserwowania żywności, dzięki której produkty na dłużej zachowują świeżość, smak oraz wartości odżywcze. Proces suszenia to usuwanie, odparowywanie wody z żywności, poprzez poddanie jej działaniu wysokiej temperatury.

Jak suszyć grzyby? Takie błędy popełniamy podczas suszenia grzybów

Suszenie grzybów na przykład w piekarniku nie jest trudne, jednak należy się wystrzegać pewnych błędów, które popełnia wiele osób - zarówno podczas przygotowywania grzybów do suszenia, jak i krojąc czy źle przechowując suszone grzyby.

Nieprawidłowo suszone grzyby tracą swój aromat, smak a także szybciej pleśnieją. Mogą się w nich też wylęgać się mole spożywcze!

Sprawdź teraz, jakie błędy popełniamy najczęściej przy suszeniu grzybów:

To Cię może też zainteresować

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Ardanowski: - Moje poparcie mogło przechylić szalę w II turze wyborów

Ardanowski: - Moje poparcie mogło przechylić szalę w II turze wyborów

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska