
SUSZENIE GRZYBÓW NA GAZECIE
Suszenie np. na tacy, papierze, gazecie czy gazie jest nieco bardziej wymagające. Suszone na płasko grzyby trzeba odwracać i pilnować, by stanowisko było słoneczne, suche - należy unikać stanowisk wilgotnych. Nie ma też co się spieszyć - niedosuszone grzyby będą się psuły.

SUSZENIE GRZYBÓW W SUSZARCE
Suszenie grzybów w automatycznej suszarce jest bardzo popularne, wygodne i szybkie. Na zakup takiej suszarki (do grzybów, owoców i warzyw) należy przeznaczyć około 100 złotych. Automatyczna suszarka przygotuje grzyby w kilka 4-6 godzin.

Zebrane czy kupione grzyby przed suszeniem należy dokładnie przejrzeć. Te ze śladami szkodników czy zgnilizny lepiej odrzucić. Do suszenia nadają się wyłącznie zdrowe grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.