https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szatkowali, ubijali i przygotowali kapustę do kiszenia, a wkrótce jej posmakują [zdjęcia]

W Muzeum Borów Tucholskich nie tylko można zobaczyć eksponaty czy wystawy, ale i nauczyć się na przykład kiszenia kapusty. Na tym nie koniec.
W Muzeum Borów Tucholskich nie tylko można zobaczyć eksponaty czy wystawy, ale i nauczyć się na przykład kiszenia kapusty. Na tym nie koniec. Archiwum muzeum
W Muzeum Borów Tucholskich nie tylko można zobaczyć eksponaty czy wystawy, ale i nauczyć się na przykład kiszenia kapusty. Na tym nie koniec, bo zajmująca się muzeum Wioletta Chabowska ma następne pomysły, także dla osób starszych.

Twórcy ludowi chętnie współpracują z placówką i udzielają cennych wskazówek. - Mamy kilka sprawdzonych osób, na które zawsze mogę liczyć - podkreśla Wioletta Chabowska. - Zawsze zjawiają się u ans "Bysławskie Frantówki" oraz Marianna Weilandt. Ich pomoc jest nie do przecenienia.

Przeczytaj także: Karolina Gwizdała znowu ma chemię. Potrzeba krwi

W Muzeum Borów Tucholskich były zajęcia pn. "Kiszenie kapusty", w których uczestniczyła młodzież z Technikum Leśnego, Gimnazjum nr 1, uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 i Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego oraz dzieci z Przedszkola nr 1 i zerówki przy Szkole Podstawowej nr 1 w Tucholi. - Zainteresowanie tymi warsztatami przeszło moje oczekiwania. Było tak dużo chętnych grup, że niestety musiałam niektórym odmówić - dodaje Chabowska. - Dzieci i młodzież są zafascynowani takimi zajęciami. Z rozmów z nimi wynika, że tylko w niektórych domach jeszcze się kisi kapustę i robią to tylko babcie lub dziadkowie.
Warsztaty prowadziły "Bysławskie Frantówki, a wzbogacone były śpiewem. Przybliżyły uczestnikom wszystko to, co było kiedyś codzienne, i zwyczajne, a dzisiaj mniej nieznane, a czasem i zapomniane.

Uczestnicy zajęć mieli okazję nie tylko zobaczyć sprzęty służące do kiszenia kapusty, ale również nauczyć się posługiwania nimi. Szatkowali kapustę heblem, doprawiali ją solą, marchewką, ugniatali ubijakiem, a na koniec zamykali garnki z kapustą. - Teraz ja pilnuję i doglądam kapusty, aby się zakisiła, a potem uczniowie wrócą i posmakują, to co zrobili na warsztatach - dodaje pani Wioletta.

Wideo: Pogoda na dzień (08.11.2016) | KUJAWSKO-POMORSKIE

źródło: TVN Meteo Active/x-news

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska