https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybka drożdżówka

Katarzyna Fus
Zofia Szlembarska jest mistrzynią w przyrządzaniu ciasta drożdżowego
Zofia Szlembarska jest mistrzynią w przyrządzaniu ciasta drożdżowego Autorka
Zofia Szlembarska wierzy, że zdrowe odżywianie to klucz to długiego i szczęśliwego życia, ale czasami pozwala sobie na odrobinę słodkości. Wtedy sama piecze smakowite ciasta.

Pani Zofia stawia na sałatki, owoce z ogrodu i własne przetwory. Uważa, że dieta powinna być bardzo bogata w warzywa, które zawierają mnóstwo witamin. Przyrządza również wiele przetworów owocowych wykorzystując je potem do robienia ciast. - Mam ogród, a w ogrodzie drzewa owocowe i warzywa - mówi pani Zofia. - Dlatego w mojej kuchni używam wiele przetworów z roślin, które sama wyhoduję. Uważam, że są lepsze niż te ze sklepu. Dużo warzyw także przechowuję w zamrażarce, a później wykorzystuję zimą.
Mimo, że pani Zofia stara się zdrowo odżywiać, często też piecze ciasta. Makowiec, szarlotka i sernik wiedeński, to jej ulubione wypieki. Przepisy na nie ma jeszcze od swojej babci. - To sprawdzone sposoby na dobre ciasta- twierdzi pani Zofia. - Moja matka dostała je w spadku po swojej mamie, a ja po niej.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska