W skrócie
Domowe muffiny ze śliwkami można przygotować z różnymi dodatkami. Wśród nich świetnie sprawdzają się kawałki czekolady, cynamon, kakao lub kruszonka. Można także połączyć śliwki z pokruszonymi orzechami laskowymi, migdałami lub orzechami włoskimi. Przysmak będzie też świetnie smakować połączony z kawałkami marcepanu. Poznaj przepis na domowe muffiny ze śliwkami.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania muffinek ze śliwkami

Muffiny ze śliwkami – prosty przepis
Liczba porcji: 8 sztuk.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składnik:
- 2 jajka,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 40 g cukru,
- 190 ml mleka,
- 20 ml soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 12 śliwek,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania muffinek ze śliwkami
Jak zrobić muffiny ze śliwkami?
Przygotowanie:
- W dużej misce należy połączyć wszystkie mokre składniki.
- Następnie należy przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do mokrych produktów należy dodać przesiane suche składniki i dokładnie wymieszać.
- Śliwki trzeba umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Następnie trzeba włożyć je do miski posypać przyprawą do piernika.
- W formie na muffiny należy rozłożyć papilotki i wypełnić je do 2/3 wysokości. Na wierzchu należy równomiernie rozłożyć przyprawione śliwki.
- Muffiny ze śliwkami należy piec przez 20 minut w 180° Celsjusza, aż babeczki urosną, zarumienią się z wierzchu, a wetknięty w środek patyczek będzie suchy.
- Gotowe muffiny ze śliwkami można posypać cukrem pudrem.
Czytaj także: Te muffinki marchewkowe zrobisz w 15 min. Dodaj jeden składnik do ciasta, a efekt cię zadziwi
Muffiny z suszonymi śliwkami
Poza sezonem na świeże owoce można korzystać z suszonych śliwek. Przed włożeniem do ciasta można namoczyć je w wodzie i oprószyć mąką przed połączeniem z ciastem. Suszone śliwki świetnie łączą się też z innymi bakaliami. Aby muffiny były zdrowsze, można część mąki pszennej zamienić na zmielone płatki owsiane lub mąkę migdałową.
Szybkie muffiny ze śliwkami na deser. Poznaj przepis na domo...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?