
Śniadanie idealne to takie, które nie tylko dostarczy nam energii na dalszą część dnia, ale również będzie ekspresowe w przygotowaniu. Mamy propozycje.

Decydując się na dany wariant energetycznego śniadania, musimy pamiętać, by poza dostarczeniem cennych składników odżywczych, nie było ono zbyt ciężkie i niepotrzebnie nie obciążało naszego układu trawiennego. Warto korzystać z bogatych w błonnik i węglowodany produktów zbożowych takich jak chociażby pełnoziarniste pieczywo czy też musli.

Musli możemy z powodzeniem przygotować samodzielnie w domu i wykorzystywać przygotowując szybkie śniadania uzupełniając tylko o ulubione suszone owoce czy preferowane przyprawy. Najlepiej by bazę domowego musli stanowiły różnorodne płatki, nasiona i orzechy.

Jak zaznacza Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, przy komponowaniu pożywnego i zbilansowanego śniadania nie możemy również zapominać o będących źródłem błonnika warzywach i owocach.
- Na szczęście możliwości ich włączenia do porannego posiłku jest bardzo wiele. Już od dobrych kilku lat tryumfy święcą koktajle typu smoothie. Można je przyrządzić praktycznie z większości dostępnych w sklepach owoców, dodając według preferencji wybrane warzywa. Dogodną alternatywą jest także skorzystanie z gotowej już mieszanki świeżych warzyw - mówi Katarzyna Głębocka.