
Jako konsumenci jesteśmy bardziej świadomi. Już nie kupujemy produktu, bo ma ładne opakowanie czy znamy je z reklamy. Coraz częściej klienci czytają etykiety. Nie zawsze jednak wiemy, co oznaczają poszczególne oznaczenia. Sprawdźmy, co musimy wiedzieć o etykietach i jak powinniśmy je czytać.
To co musicie wiedzieć o etykietach znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>

Informacje o składzie zawsze uszeregowane są o najwyższej do najniższej zawartości. Jeśli na pierwszym miejscu zamiast produktu, którego oczekujemy jest woda lub przyprawy powinniśmy bardzo uważać.

Czy E zawsze oznacza złe? Nie. Pod tymi oznaczeniami poza chemicznymi dodatkami często znajdują się naturalne składniki typu E 300 to nic innego jak witamina C. Barwniki od 100 do 160 to w dużej mierze substancje naturalne.

Co kryje się pod tajemniczymi E?
- barwniki od E100 do E199
- konserwanty (środki konserwujące) od E200 do E 299
- antyoksydanty od E300 do E399,
- związki zagęszczające od E400 do E499,
- związki przeciwzbrylające i regulatory kwasowości od E500 do E599,
- wzmacniacze smaku od E600 do E699,
- dosładzające od E900, do E1239
- modyfikowalna skrobia od E1300 do E1451.