- W świątecznych nastrojach zapraszamy na Czwarty Akademicki Jarmark Bożonarodzeniowy, który potrwa do niedzieli, 15 grudnia w fordońskim kampusie. W naszych bożonarodzeniowych kramach znajdziecie wyjątkowe rękodzieło, oryginalne prezenty, piękne dekoracje i pyszne, świąteczne smakołyki. Zapraszamy wszystkich - dużych i małych - do Świątecznego Wesołego Miasteczka! Czekają na was kolorowe karuzele, kolejki górskie i… najprawdziwsza ciuchcia św. Mikołaja - zachęcają organizatorzy.
Otwarcie jarmarku nastąpiło o godz. 15.00. Tradycyjny przejazd ciuchcią wykonał prof. Marek Adamski, rektor PBŚ, ubrany - także tradycyjnie - w spodnie w czerwoną kratę i czapkę Mikołaja.
Licznie zgromadzonej publiczności zaprezentowały się przedszkolaki z Przedszkola Publicznego Bajkolandia, Dawid Kilon przedstawił „Zimowe ptasie opowieści”, wystąpiły zespoły Bajka, Fanaberia, Bajeczka, Rozśpiewani, Young Voice, akustyczne TRIO Kaive, Chór Dziecięcy Rubinki z Państwowego Zespołu Szkół Muzycznych pod kier. dr Agnieszki Sowy oraz Chór Cantate Deo z parafii p.w. św. Mateusza Apostoła i Ewangelisty, a na koniec Mateusz Frąckowiak i Aleksandra Rzepka ze świątecznymi przebojami.
Podczas całego jarmarku nie zabraknie okazji do wspólnego kolędowania na scenie, występów artystycznych i pokazów kulinarnych, a w choinkowej strefie będzie można kupić też świąteczne drzewko. W jarmarkowym asortymencie świerk pospolity, świerk srebrzysty i jodła kaukaska. Oczywiście, nie brakuje też budek wystawców z pysznym (i nie tylko) asortymentem.
Akademicki Jarmark - lista wystawców:
- Małgorzata Zmarzła - świece, woski, zioła,
- Hybrydowa OdNowa - Martyna Michałowska,
- Kwiaty & dekoracje,Smaki Podhala - oscypki,
- Manufaktura Słodyczy Karmelowa Kraina,
- Takie moje - Katarzyna Markowska,
- Krówki Cioci Tekli,
- Kreatywna Pracownia Krawiecka - „Małe co nieco”,
- Qlinaria - pierogi, dania na ciepło,
- Bunia - ciasta, grzańce,
- Anielsky - Jacek Anioł - ozdoby,
- Zawistowscy - wędliny,
- Bernadetta Michałek - ozdoby,
- Dobrze Podane - kiełbaski, karkówka, kaszanka,
- Pasieka wędrowna - miody,
- Słodkie Marzenie - kołacze,
- Popcorn Factory,
- Tomasz Pierkarski - przyprawy,
- Mucza Lucza - frytki belgijskie, nachosy, zapiekanki robione na świeżo,
- ProPark - sprzedaż choinek | świerk pospolity, świerk srebrzysty, jodła kaukaska,
- Nadleśnictwo Bydgoszcz, Różanna, Żołędowo,
- Gofry świąteczne w stylu amerykańskim z dodatkami - Krzysztof Weselski,
- Zakład Mięsny Kwiecińscy - wędliny,
- Pasieka Rodzinna Wnuk & Babcia - miody,
- Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy - powidła i soki,
- Rodzinna Pasieka Kuś - miody,
- SAM MIÓD Mariusz Wika - miody,
- Specjały spod Strzechy Adam Siadak - przysmak chrzanowy, syrop sosnowy, ocet jabłkowy,
- Gospodarstwo Rolne Andrzej Swędrowski - Jaroszewo - sery, produkty mleczne,
- Nano Menu Marta Balcerak - tradycyjne dania na ciepło i na wynos,
- Renata i Jacek Osojca Gęsina Tradycyjna RHD - produkty z gęsiny,
- Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi - produkty z gęsiny,
- KGW Michalin - tradycyjne dania na ciepło i na wynos,
- KGW Białe - tradycyjne dania na ciepło i na wynos.
Akademicki Jarmark w Bydgoszczy - program na weekend
Sobota - 14 grudnia: 13.00-13.45 - Chór Sereno, Szkoła Podstawowa w Łochowie, 14.00-14.20 - Zuzanna Bentlejewska i Hubert Karaś - przeboje świąteczne, 15.00-15.30 - Trumpet Cover, 16.00-16.45 - Soliści ze Studia wokalnego MDK nr 5, 17.00-18.00 - Milena Pilkiewicz i Michał Maciudziński - świąteczne przeboje, 17.00-19.00 - świąteczny pokaz iluminacji, studenci Wydziału Sztuk Projektowych pod okiem Łukasza Wiese, 19.00-19.30 - Michał Zaborowski - Jarmark nas nie męczy! - stand up show!, 19.30-20.00 - Alicja Chmielewska;
Niedziela - 15 grudnia: 13.00-13.20 - Tomasz Welter - pokaz kulinarny połączony z degustacją (mini burgerki ze śledziem z malinową konfiturą z czerwonej cebuli), 14.00-14.20 - T. Welter - pokaz z degustacją (wigilijna zupa grzybowa z kluseczkami), 15.00-15.20 - T. Welter - pokaz z degustacją (karp duszony w porach podany na puree z francuską musztardą z dodatkiem miodowej kapusty), 16.00-16.30 - T. Welter - pokaz z degustacją (pieczony łosoś na sosie z rokitnika z dodatkiem puree z batata i tymiankowej salsefii), 17.00-17.20 - T. Welter - pokaz z degustacją (brownie na sosie z pikantną wiśnią);
Godziny otwarcia: sobota - 12.00-20.00; niedziela - 12.00-18.00.
