Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy

- Z nieskrywaną satysfakcją patrzymy na nasz wspólny dorobek w dziedzinie promowania kultury i sztuki ludowej, zdobyty przy okazji organizowanych na Zamku Golubskim Przeglądów Zespołów Ludowych. Wydarzenie prezentujące dziedzictwo kulturowe i kulinarne terenów wiejskich ma na celu pokazanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwo kultury ludowej regionu, stanowiąc doskonałą formę promocji Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Impreza przyczynia się do zwiększenia aktywności i integracji środowiska wiejskiego oraz ma szansę stać się lokalnym świętem kulturalnym. Urokliwie i pełne czaru miejsce jakim jest Zamek Golubski, w którym corocznie odbywa się festiwal do doskonały punkt spotkań zarówno artystów, Pań z Kół Gospodyń Wiejskich, jak i mieszkańców regionu – informuje prezes PTTK w Golubiu-Dobrzyniu Stefan Borkowicz.
W przeglądzie uczestniczyło kilkanaście zespołów: z Łubianki, Zbiczna, Chocenia, Małej Nieszawki, Rojewa, Chełmży, Dąbrowy Chełmińskiej, Golubia-Dobrzynia, Pakości, Dobrego, Górska i Kowala. W programie imprezy znalazły się także degustacje potraw tradycyjnych przygotowanych przez KGW z regionu, m.in. powiatu golubsko-dobrzyńskiego i brodnickiego.
Zobacz zdjęcia z Przeglądu Zespołów Ludowych na zamku w Golubiu-Dobrzyniu
Burmistrz Golubia-Dobrzynia Mariusz Piątkowski zapraszając na imprezę podczas sesji Rady Miasta zapowiedział, że na przeglądzie będą gołąbki. Danuta Grzyb - długoletnia przewodnicząca Rady Regionalnej Kół Gospodyń Wiejskich, która prowadziła przegląd wspomniała na imprezie o szczególnej roli gołębi i gołąbków, które pojawiły się na zamku, zarówno ptaków, jak i potrawy, które mają nawiązywać do herbu miasta i kojarzyć się z pokojem. Temat wiązania potrawy i gołębi-ptaków występujących w herbie miasta budzi kontrowersje już od kilku miesięcy. Gdy pojawił się przy okazji obchodów 71. rocznicy połączenia Golubia i Dobrzynia swój sprzeciw na sesji Rady Miasta wyraziła radna Dominika Piotrowska.
- W herbie jest święta Katarzyna i obok niej dwa gołębie. Nie wiem jakiego użyto skrótu myślowego, żeby połączyć gołębie - znak wolności i czystości z mięsnym gołąbkiem. Nie godzę się, żeby gołębia z herbu wiązać z gołąbkiem na talerzu - zaznaczyła radna Piotrowska.
Wówczas zorganizowaliśmy sondę dla naszych Czytelników, by wyrazili zdania na ten temat. Ponad 75 proc. głosujących nie popiera łączenia potrawy i symbolu z herbu. Mimo tego, znów to nastąpiło. A co Państwo o tym sądzą? Nadal czekamy na głosy w sondzie i komentarze na Facebooku .
Imprezę przygotował Oddział PTTK im. Zygmunta Kwiatkowskiego, przy współpracy z Regionalnym Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Toruniu oraz Departamentem Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.