
Systematycznie spada spożycie pieczywa w Polsce, a przecież chleb stanowi podstawę w piramidzie zdrowego żywienia.
Dlaczego lepiej nie rezygnować z jedzenia pieczywa i na co warto zwracać uwagę? Podpowiadamy na kolejnych slajdach naszej galerii.

Spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych maleje z roku na rok. Instytut „Polskie Pieczywo” podaje, że w 2021 roku spadło ono do 32,2 kg/osobę (rok wcześniej - 33 kg/osobę)

Co ciekawe, następuje wzrost spożycia pieczywa "poza domem" (w różnych postaciach, w tym jako produkty gotowe). Wg niektórych szacunków do poziomu około 8-10 kg/osoba - podaje Instytut Polskie Pieczywo

Badania naukowe dowodzą, że chleb stanowi podstawę w piramidzie zdrowego żywienia - podkreśla Instytut "Polskie Pieczywo". Oznacza to, że pieczywo warto spożywać każdego dnia